Ne samo rekreacija, tudi wellness je potreben

Tok našega življenja je vedno hitrejši in vedno bolj pozabljamo sami nase in predvsem na naše zdravje, ki je najbolj dragoceno, a se tega zavemo šele, ko se srečamo z boleznijo.

Že prav, da gre tehnologija naprej in z njo razvoj, a danes lahko v trgovinah dobimo vse več gotove hrane, vedno bolj smo odvisni od našega avtomobila, zaradi katerega hodimo manj. Vedno več sedimo, vse delamo v naglici in smo polno zaposleni … vse to je vzrok, da imamo vedno manj časa za rekreacijo in za pripravo zdravih obrokov. Naš tempo življenja nam ne omogoča zdravega načina življenja, vendar se moramo zavedati, da sta rekreacija in wellness potrebna za naše splošno zdravstveno stanje. Ni dovolj samo rekreacija – gibanje, o katerem lahko povsod berete, poskrbeti moramo tudi za našega duha in za sprostitev, umiritev našega telesa.

Kaj je wellness?
Wellness je stanje dobrega fizičnega in mentalnega dobrostanja, predvsem s podporo pravilne prehrane, vadbo in navadami. Wellness je, ko se vsako jutro prebudiš in imaš dovolj časa, energije in svobode živeti življenje, ki si ga želiš. In nenazadnje je wellness življenjski slog, skrb za lastno zdravje in lep videz in je aktiven način preživljanja prostega časa.

Wellness ni zdravilo, wellness je zdrav način življenja!

Wellness + prehrana = cilj
Pri wellnessu je pomembna oziroma odločilna pravilna prehrana. In nato skupaj wellness in zdrava prehrana nas pripeljeta in nam izboljšata kvaliteto življenja.

Zakaj wellness?
Že tekom celotnega članka omenjamo prehrano in ravno zato je potreben wellness in rekreacija, zaradi naše nezdrave prehrane, našega tempa življenja. Naša prehrana je vedno bolj slaba, slabše kvalitete, temelji na kemikalijah. Se kdaj vprašate, zakaj domač kruh ne zdrži ves teden, ampak nam prej postane plesniv, kupljen pa obstane tudi 14 dni? In če temu dodamo še vzroke modernega načina življenja, kot so stres in onesnaženost okolja, se lahko poveča riziko za nastanek mnogih bolezni.

Kaj vpliva na naše zdravje?
• hrana, preveč predelana gotova hrana
• sedeči način življenja
• onesnaženost okolja
• stres
• zdravila
• pomanjkanje sadja, zelenjave in žitaric

 

V Sloveniji imamo veliko ponudnikov wellness storitev, zato jih ne bomo naštevali. Vaša naloga je, da sami nekaj naredite zase in se sprostite na način, ki vam najbolj ustreza, npr. masaža, savna, kopel …

Koraki za doseganje učinkov wellnessa:
• imejte uravnoteženo prehrano – vaš jedilnik naj bo sestavljen iz zdrave hrane – pisano sadje in zelenjava, beljakovin, ogljikovih hidratov in toliko dobrih maščob, kolikor je potrebno, da ima hrana okus, ki ga imate radi
• poskrbite za redno telovadbo – z redno telesno aktivnostjo lahko dosežete, da se počutite odlično in da tako tudi izgledate. Le ta koristi vašemu srcu, osvobaja stres in vzdržuje dobro telesno težo.
• pijte veliko vode

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.