Ne smemo pretiravati

Čeprav vzroki za nastanek alergij še vedno niso dokončno pojasnjeni, pa strokovnjaki menijo, da je poleg ostalih razlogov eden izmed njih lahko tudi pretirana higiena.

Za osebno higieno moramo poskrbeti in prav je tako. Prav tako skrbimo tudi za čistočo svojega stanovanja in okolice hiše. Vendar ne smemo pretiravati. Študentka zdravstvene nege, Doroteja Rot, nam je podala nekaj koristnih informacij, ki si jih velja zapomniti.

Ali je res, da je pretirana higiena škodljiva? Zakaj?
Da, lahko. Če s higieno pretiravamo, lahko s tem porušimo ravnotežje na koži (pH kože se spremeni) in pride do infekcij.

Vzroki za alergije
Vzroki so poznani, ne pa vsi:
• eden je ta, da se to lahko podeduje – genska zasnova prednikov,
• v modernem svetu pa se pojavljajo povečani dokazi alergenskih obolelosti, ki se jih ne da povezati z gensko zasnovo in glavne štiri so: spremembe v prehrani, prisotnost alergenov, izpostavljenost infekcijskim boleznim med otroštvom ter onesnaženost okolja.

Znaki za alergijo so: kihanje, srbečica, izpuščaji ter smrkanje.

Najpogostejše alergije so: alergije na hišno pršico in hišni prah, na pelode spomladi (najpogostejši viri alergenega peloda so trave, drevesa in pleveli) ter alergija na nekatere prehrambne artikle.

Koliko vrst alergij poznamo? Toliko, kolikor je alergenov. Edino voda ni alergen, vse drugo pa je lahko alergen za človeka.

Pretirana higiena
Pretirana higiena pomeni tveganje za neučinkovitost imunskega statusa in večjo izpostavljenost alergijam. Če pretiravamo s pretirano higieno, lahko s tem porušimo ravnotežje na koži (pH kože se spremeni) in pride do infekcij. Z vsakodnevnim stikom z bakterijami in virusi v našem okolju tvorimo lastno odpornost. Individualna higiena vsebuje izredno važna pravila, ki jih mora redno in odgovorno izvajati vsak posameznik, da si izboljša in ohrani psihofizično zdravje, vendar ne smemo pretiravati.

Kakšna je zmerna higiena?
Zavedati se moramo, da je higiena celotnega telesa zelo pomembna, je sestavni del vsakega dneva vsakega posameznika, saj si s tem izboljšamo in ohranimo psihofizično zdravje, vendar moramo paziti, da to ne preide v pretiravanje in si s tem ne škodujemo še bolj.
Primeri zmerne higiene: npr: tuširanje, kopanje, umivanje rok (pred stikom s hrano, po uporabi WC-ja, predvsem v obdobjih, ko so prisotne masovne okužbe – saj so roke tiste, ki največkrat prenesejo mikroorganizme, in posledično, če nismo dosledni pri higieni rok, pride lahko do takšnih in drugačnih infekcij. Številne nalezljive bolezni, kot so gripa, prehlad, meningitis in driska, se z osebe na osebo največkrat prenašajo z nečistimi rokami.

In nenazadnje …
Zadnje raziskave so pokazale povezavo s pretirano sterilnim okoljem oziroma s pretiravanjem z razvojem diabetesa tipa 1. Gre za bolezen, pri kateri lasten imunski sistem uničuje celice trebušne slinavke. Poleg tega raziskave kažejo oziroma potrjujejo tezo, da neizpostavljenost bakterijam in virusom vodi v nastanek nekaterih bolezni, na primer astme, alergij in nekaterih avtoimunskih obolenj.

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.