Ta veseli dan kulture ali dan, ko se je rodil France Prešeren

Ljubljana, Slovenia - 23 August, 2021: People walking in the historical city center Preseren square near Triple Bridge (Tromostovje) in Ljubljana, Slovenia
Foto: AnSyvanych iz iStock

3. december ali Ta veseli dan kulture, kot je poimenovan dan, ko se je pred 210. leti v Vrbi na Gorenjskem rodil največji slovenski pesnik- France Prešeren.

France se je rodil v kmečki družini, rojstno hišo pa je moral zapustiti že v deških letih. Pot ga je vodila k stricu duhovniku v Kopanj pri Grosupljem, od tam pa v Ribnico in Ljubljano. Po diplomi na dunajski pravni fakulteti se je zopet vrnil v Ljubljano, kjer je deloval kot odvetnik. Tu je nastala večina njegovih pesmih, velik vpliv pa je za časa njegovega življenja imel njegov prijatelj Matija Čop.
Prešeren ni imel lahkega življenja, kar se je v veliki meri odražalo tudi v njegovih pesnitvah. Nesrečna ljubezen do Primičeve Julije, smrti njegovih najbližjih prijateljev in priznanje, ki ga v času življenja ni bil deležen- vse to je zaznamovalo njegovo pot in 8. februarja 1849 je v Kranju po težki bolezni tudi umrl.

Bile so stvari, ki so poudarjale njegovo pomembnost v Sloveniji in še so stvari, ki potrjujejo, da je za nas ostal pomembna oseba.
Ena izmed takih je bila njegova upodobitev na tolarskem bankovcu za 1000 tolarjev, ostaja pa še na slovenskem evrokovancu za 2 evra. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije. Po njem se imenujejo Prešernove nagrade, ki so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, posebej pa ni potrebno izpostavljati Prešernovega trga, raznih društev in številnih ulic, ki so poimenovane po njem.

Slovenci sicer bolj poznamo dan njegove smrti, 8. februar, ki velja za slovenski kulturni praznik in je dela prost dan. Kljub temu pa so na današnji dan številne ustanove poskrbele za razno razne prireditve in dneve odprtih vrat, ki vabijo s predstavami, razstavami, koncerti, delavnicami in predavanji vsakogar, da za en dan postane del slovenske kulture.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.