Novi strogi protikadilski zakoni in pravila glede ogorkov

cigaretni ostanki na kupu
Foto: Pawel Czerwinski / Unsplash

V zadnjih dveh mesecih je več držav po svetu sprejelo zakonodaje in ukrepe, ki se tičejo kajenja. Uporaba tobaka spada med najbolj razširjene vzroke smrti na svetu, odpadki pa obenem škodujejo planetu, zato so ukrepi prejeli podporo raznih organizacij in ministrstev.

Nova Zelandija želi postati država brez kajenja

Da bi zmanjšali dostopnost kajenja, so na Novi Zelandiji decembra sprejeli zakon, ki prepoveduje prodajo tobaka ljudem, rojenim po 1. januarju 2009. To pomeni, da današnji 13-letniki nikoli ne bodo mogli kupiti cigaret.

Oblasti želijo Novo Zelandijo spremeniti v državo brez kajenja do leta 2025. Sicer že zaznavajo strmo padanje stopnje kajenja, vendar je po drugi strani vejpanje, ki ga nova zakonodaja ne omejuje, vse bolj priljubljeno.

Panoramski pogled na Queenstown na Novi Zelandiji
Nova Zelandija l Foto: Ömer Faruk Bekdemir / Unsplash

Novozelandske oblasti predvidevajo še druge ukrepe, kot sta manjša zakonsko dovoljena količina nikotina v tobačnih izdelkih ali desetkratno zmanjšanje števila prodajaln cigaret. Več o novostih, ki jih prinaša nova zakonodaja, si lahko prebereš v našem prispevku Prihaja popolna prepoved nakupa tobačnih izdelkov.

V Mehiki prepovedali kajenje na javnih mestih

V Mehiki je začel veljati eden najstrožjih protikadilskih zakonov na svetu, ki prepoveduje kajenje na vseh javnih krajih. Zdravju namreč ni nevarno le kajenje, ampak tudi izpostavljenosti cigaretnemu dimu. Doslej je veljal zakon iz leta 2008, ki je določal območja brez kajenja v barih, restavracijah in na delovnih mestih.

Ulica v Mehiki
Mehika l Foto: Jeff Burak / Unsplash

Po novem zakonu se ne sme kaditi med drugim niti v parkih in na plažah. Poleg tega je prepovedano oglaševanje, promoviranje in pokroviteljstvo tobačnih izdelkov, torej v trgovinah ne smejo biti na vidnem mestu. Strožja zakonodaja velja tudi za elektronske cigarete.

V Španiji bodo proizvajalci tobačnih izdelkov krili stroške čiščenja ulic in plaž

Na začetku januarja so začela veljati nova okoljevarstvena pravila v Španiji. Po novem bodo morala tobačna podjetja kriti stroške odstranjevanja cigaretnih ogorkov z ulic in plaž ter njihov prevoz na predelavo. Pravila so del zakona o prepovedi enkratne uporabe plastičnih izdelkov.

Kajenje je navada, ki škoduje človeku, metanje ogorkov in ostankov cigaret na tla pa škoduje celotnemu planetu. Kadilci letno odvržejo milijone ogorkov, ki se razgrajujejo več desetletij, zlasti filtri, ki so narejeni iz bioplastike. Španija je lani že prepovedala kajenje na plažah v Barceloni.

Pogled na znameniti Hotel Vela pri plaži Barceloneta
Hotel Vela v Barceloni l Foto: TRAVEL CAPTURES / Unsplash

Katalonska fundacija Rezero ocenjuje, da je v Kataloniji na cestah toliko cigaretnih odpadkov, da čiščenje lokalne oblasti stane vsaj 21 evrov letno na vsakega prebivalca (regija ima dobrih 7,5 milijonov prebivalcev). V Kataloniji cigaretni odpadki predstavljajo več kot 2700 ton odpadkov na leto, še ocenjujejo.

Prejšnji članekOcena filma: Babilon
Naslednji članekŠtipendije deficitarnih poklicev v gostinstvu in turizmu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.