Štipendije deficitarnih poklicev v gostinstvu in turizmu

Team of young chefs preparing delicatessen dishes
Foto: Goodluz iz iStock

Javni štipendijski sklad Republike Slovenije je objavil Javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/24.

Razpis za štipendije za deficitarne poklice

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil Javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024. Dijaki vpisani na 3-letni izobraževalni program Gastronomske in hotelske storitve bodo upravičen do štipendije za celotno obdobje izobraževanja.

Štipendije za deficitarne poklice bodo lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali po programu »Gastronomske in hotelske storitve«- Pridobili jo bodo lahko dijaki v aktualnem kot prihajajočem šolskem letu.

Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo, ki znaša 107,42 evra mesečno. Prejemanje same štipendije ne vpliva na višino otroškega dodatka, dohodnino, združljiva pa je s Zoisovo štipendijo.

*Znesek štipendije se usklajuje na način in v roku, ki veljajo za transferje, v skladu z zakonom, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji.

Vlogo za pridobitev štipendije bo možno oddati od 19. junija 2023 do 22. septembra 2023.

Objavljen razpis za štipendije za deficitarne poklice 2023/24

Informativa 2023 nakazala na vzpon zanimanja

»Da je zanimanje za poklice v gostinstvu in turizmu nekoliko višje kot v preteklih letih, smo zaznali na sejmu Informativa 2023, kjer smo s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenske turistične organizacije s partnerji podrobneje predstavili poklica kuhar in barman. Mlade so zanimale informacije o možnostih izobraževanja in zaposlitve v gostinstvu in turizmu, zelo pa jih je navdušil tudi širok spekter zaposlitvenih možnosti ter veliko priložnosti za samostojno podjetniško pot,« so zapisali pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dodali so, da je v teku nacionalna kampanja promocije poklicev v gostinstvu in turizmu. Predstaviti jih želijo mladim, njihovim staršem in svetovalnim delavcem v osnovnih šolah.

»Tako izobraževali programi kot delo v gostinstvu in turizmu so dinamični, omogočajo veliko tekmovanj doma in v tujini, spodbujajo znanje tujih jezikov in napredovanje ter osebnostno rast. Pomembno je tudi to, da je šolanje vselej možno nadgrajevati, saj je omogočena vertikala vse do doktorata znanosti. Mladi se oblikujejo v vsestransko razvite osebnosti, ki so jim blizu komuniciranje, nastopanje v javnosti ter raziskovanje, kar sedanji in nekdanji dijaki ter študentje dokazujejo s številnimi priznanji in nagradami z mednarodnih tekmovanj,« so še zapisali.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNovi strogi protikadilski zakoni in pravila glede ogorkov
Naslednji članekLeseno darilo za vse priložnosti
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.