Obvezne vaje za vse, ki preživijo preveč časa za računalnikom

S poukom preko Zooma in delom od doma mnogi ljudje občutijo več bolečin v vratu in hrbtu kot običajno. Ves dan sedimo na stolu za računalnikom, pogosto pa še z upognjenim hrbtom in vratom. Tudi brez večje uporabe računalnika je bolečina v vratu navedena kot druga najpogostejša mišično-skeletna motnja.

Pomembno je, da ostanemo v gibanju. Idealno bi bilo, da s stola vstanemo vsake pol ure, zadostuje pa že, da nekajkrat med šolskim oziroma delovnim časom določiš urnik hitrega raztezanja. V nadaljevanju ti predstavljamo preproste vaje, ki obravnavajo različne dele telesa, lajšajo napetost in omogočajo popolno sproščenost.

1. Kroženje rok

Pri delu za računalnikom pogosto spuščamo ramena. Ta vaja pomaga rešiti okorelost ramen in po nekaj časa ti bo pognala spet kri po žilah. Prav tako z vajo razgibaš tudi hrbet. Vajo začneš tako, da iztegneš roke na stran in krožiš z njimi. Delaj vedno večje kroge in po desetih sekundah zamenjaj stran kroženja.

Kroženje rok
vir: Pinterest

2. Kroženje zapestij

Celodnevno tipkanje povzroča okorelost zapestja in rok. Ta vaja pomaga, da zapestja ostanejo prožna. Vaja prav tako prepreči poškodbe, če jo izvajamo pred dvigovanjem uteži ali skleci. Pomembna je za ohranjanje močnih zapestji čez ves dan. Vajo izvajaj deset sekund in potem zamenjaj stran.

Kroženje zapesti
vir: Pinterest

3. Kroženje z boki

Ta vaja je odlična proti okorelosti celotnega telesa. Samo vstani s stola, imej noge v širini ramen in roke daj na bok ter kroži z boki. Po desetih sekundah zamenjaj stran.

Kroženje z boki
vir: Pinterest

4. Kroženje nog

Če cel dan sediš za računalnikom imaš zagotovo pokrčene ali prekrižane noge. Da bi se izognil krčem in slabemu pretoku krvi, je dobro, da sta obe nogi na tleh, neposredno pred tabo. Brez raztegovanja in premikanja nog te postanejo toge in izgubijo obseg gibanja. Ta vaja je namenjena hitrejšemu pretoku krvi po žilah in premikanju nog ter bokov. Začneš tako, da daš noge v širino ramen in roke na boke. Najprej dvigneš eno nogo, s katero začneš krožiti, in po desetih sekundah zamenjaš smer, nato pa enako storiš še z drugo nogo.

Kroženje nog
vir: Pinterest

5. Kroženje gležnjev

Dolgotrajno sedenje lahko privede do pomanjkanja krvnega obtoka v gležnjih in stopalih, zaradi česar lahko otečejo. Čeprav večina časa med sedenjem ne pritiskaš na gležnje, to še ne pomeni, da ostanejo prožni in močni. Vaja ti pomaga ohranjati obseg gibanja in izvajaš jo lahko v različnih položajih. Samo vrti gležnje najprej v eno smer in po desetih sekundah še v drugo.

Kroženje gležnjev
vir: Pinterest
VIRCNN
Prejšnji članekŠtudenti med najbolj prezrtimi skupinami epidemije, narasla anksioznost
Naslednji članekIgre, ki bodo postale film ali serija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.