Osem najbolj rakotvornih stvari

Rak je poleg srčno-žilnih bolezni najpogostejši vzrok za smrt na svetu. Ker zanesljivega zdravila zanj še vedno ni, moramo pravočasno ukrepati sami in se čim bolj zaščititi.

Nezdrav način življenja in izpostavljenost številnim rakotvornim stvarem sta dva od razlogov za hitrejši nastanek rakavih obolenj, ki pa ju lahko minimiziramo. V vašem domu je kar osem najbolj rakotvornih stvari, ki se jih nujno znebite.

1. Barve za slikanje in razni materiali za izdelovanje okraskov
Te vsebujejo svinec in druge kovine, ki škodijo zdravju celotne družine. Uporabljajte naravne barve in lake na osnovi vode, ki so precej manj strupeni in zdravju bolj prijazni.

2. Posamezni osvežilci zraka
Osvežilec zraka s sladkim vonjem pogosto vsebuje naftalen in formaldehid, ki tvorita raka. Znebite se sladkih osvežilcev zraka, prostor redno zračite in poskusite z naravna eterična olja.

3. Sredstva za pranje in vzdrževanje avtomobila
Antifriz in tekočine za vzdrževanje avtomobila vsebujejo etilen glikol, ki je izjemno toksičen. Staro motorno olje je škodljivo za vašo kožo in pri daljšem izpostavljanju laho privede do rakavega obolenja.

4. Sredstva proti klopom in drugim parazitom
Sredstva, ki vsebujejo pesticide na osnovi lindana se izogibajte! Ti pesticidi so rakotvorni in pogosto uporabljeni v sredstvih proti klopom, bolham in ušem. Uporabite naravne razpršilce!

5. Barve in laki
Barve, izdelane na osnovi olj in topil so vsekakor bolj rakotvorne, kot tsite, ki so izdelane na vodni osnovi. Formaledehid, ki vsebuje toluol, kerozin in amoniak je rakotvoren. Takšne barve so nevarne skozi celo obdobje premaza in škodijo vašemu zdravju.

6. Kemično očiščena oblačila
Čistilnice uporabljajo številne, zdravju škodljive kemikalije, kot so Perkloroetilen (tetrakloroetilen), naftalen, benzen, formaldehid in trikloroetilen. Vse te snovi so nevarne in škodljive! Koža jih z nošenjem obsorbira in prenaša v naše telo. To nikakor ni zdravo!

7. Sredstva za čiščenje doma
Tista, ki vsebujejo formaldehid so rakotvorna in nevarna za zdravje. Vsa sredstva so izjemno agresivna, kar škodi tako vašemu dihalnemu sistemu, kot tudi reproduktivnim organom. Raje izberite naravna sredstva za čiščenje in živite v bolj zdravem domu.

8. Kroglice naftalina za odganjanje moljev
Hlapi naftalina so se izkazali kot rakotvorni, saj vsebujejo agresiven pesticid, ki prinaša slabost in glavobole. Namesto kroglic naftalina raje uporabite sušen tobak ali sivko.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.