Osem razlogov, zaradi katerih vas lahko srbi anus

Man suffering from hemorrhoids screams on toilet in toilet. Internal hemorrhoids causes symptoms and treatment
Foto: Ivan-balvan iz iStock

»Zakaj me srbi anus?« je vprašanje, ki ga bodo ljudje težko zastavili svojemu zdravniku. Ta težava je moteča, a zelo pogosta. »Za nekatere ljudi je to lahko zelo frustrirajoče,« je za Men’s Health povedal dr. Mitchell Bernstein, profesor kirurgije in vodja oddelka za kirurgijo debelega črevesa in danke na NYU Langone Health.

Simptom je znan kot pruritus ani, kar v latinščini pomeni srbenje anusa. Pri nekaterih ljudeh se to zgodi brez očitnega razloga, pri drugih je lahko posledica bolezni, kot so hemoroidi, bakterijske okužbe in drugo.

Če se soočaš s tem stanjem, ne pričakuj, da bo vedno izginilo samo od sebe. Tukaj je nekaj pogostih vzrokov in rešitev, ki jih lahko uporabiš.

1. Ne obrišeš se dobro

Slaba higiena lahko draži kožo in povzroči srbenje zaradi blata, ki ostane na anusu. WebMD poudarja, da je nepravilno brisanje zadnjice eden pogostejših vzrokov za srbenje. Če se pogosto srečuješ s to težavo, si predel po defekaciji umij z milom, ki je temu namenjen.

2. Preveč se brišeš

shopping, toilet paper, covid-19

Mogoče si preveč agresiven s papirjem. Koža okoli anusa je nežna in občutljiva. Nagnjen je k poškodbam, če ga premočno obrišete s suhim toaletnim papirjem, kar lahko povzroči srbenje, poroča Mednarodna fundacija za funkcionalne motnje prebavil. »Poleg tega so nekateri toaletni papirji hrapavi in ​​nekateri se zlahka strgajo, drobni koščki papirja pa lahko resnično razdražijo kožo,« pojasnjujejo. Rešitev je enaka kot pri prvem vzroku. Po odvajanju blata se umij v bideju.

3. Spolno prenosljive bolezni

Bolezni, kot so herpes, gonoreja in klamidija, so pogoste, zlasti med ljudmi, ki imajo analne odnose brez zaščite, pravi dr. Ehsan Ali. Ko se pojavijo, povzročijo vnetje v rektalnem predelu, ki lahko sproži srbenje. Bradavice se lahko pojavijo tudi pri herpesu ali HPV, kar bo težavo še poglobilo. Katera koli od teh spolno prenosljivih bolezni lahko sproži tudi izpuščaj, izcedek ali bolečino v genitalijah. Če sumiš, da je to vzrok, obiščite zdravnika.

4. Ekcem

Natančen vzrok za ekcem ni znan, vendar je povezan s prekomernim odzivom imunskega sistema. Lahko ga sprožijo alergije ali astma, pravi dermatolog Alan Parks. Ekcem se lahko pojavi tudi zaradi stresa, spremembe vremena ali uporabe preveč agresivnega mila, zanj pa je značilen rdeč, luskast izpuščaj, ki lahko srbi. Običajno se zdravi z lokalnimi steroidnimi kremami, ki blažijo vnetje, a nujno se je prej posvetovati z zdravnikom.

5. Glivična okužba

Glivice najbolje uspevajo v toplih, vlažnih prostorih brez pretoka zraka, kar je del telesa, ki je prekrit s spodnjim perilom. V tem primeru je nujno zdravljenje s protiglivičnimi kremami ali peroralnimi zdravili, obisk zdravnika pa dobrodošel.

6. Detergent za pranje perila

Juicy fresh peaches. Close-up of three fruits from the front.

Detergent, ki ga uporabljaš za pranje spodnjega perila, lahko sproži srbenje. Dražilne kemikalije, ki jih najdemo v detergentu za pranje perila, lahko povzročijo kontaktni dermatitis, stanje kože, ki povzroča rdeč izpuščaj in blago do hudo srbenje. Reakcija je lahko hujša na mestih, kjer so vaša oblačila mokra od znoja – na primer v dimljah. Kontaktni dermatitis lahko preprečiš tako, da preklopiš na detergent brez dišav ali barvil.

7. Oblačila, v katerih koža ne diha

Če tkanina ne prepušča potu, se začnejo razmnoževati vlagoljubne bakterije in glivice. Poskusi izbrati bombažne kose.

8. Hemoroidi

a girl in pajamas holds a cactus near the priests. Hemorrhoids, stool problems, bowel problems. postpartum hemorrhoids

Do starosti 50 let se približno polovica prebivalstva sreča s hemoroidi, srbenje pa je eden od simptomov te težave. Hemoroidi so povezani s kroničnim zaprtjem, pogostim odvajanjem blata ali predolgim ​​sedenjem na stranišču, kar lahko povzroči nabiranje krvi v žilah v danki in povzroči izbruh hemoroidov.

Olajšanje lahko najdeš v prehrani, bogati z vlakninami, pa tudi deset do 15-minutnem sedenju v mlačni kopeli takoj po odvajanju blata. Kadar je težava resnejša, se je treba posvetovati z zdravnikom, da ne postane kronična.

Prejšnji članekKaj skriva Saturnova luna? Astronomi navdušeni nad odkritjem
Naslednji članekiTunes dobiva zamenjavo: Bo to njegov naslednik?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.