»Popcorn pljučnica« nastajajoče bolezni, ki jo povzroča vejpanje

Bolezen "popcorn pljuča", ki nastane zaradi vejpanja
Bolezen "popcorn pljuča", ki nastane zaradi vejpanja Foto: master1305 iz iStock

V zadnjih letih je svet kajenja doživel pomembno preobrazbo z nastopom elektronskih cigaret in naprav za vejpanje. Vzpon vape kulture je sprožil razprave, pogovore in val priljubljenosti tako med mladimi kot med starejšimi uporabniki, ki iščejo alternativo tradicionalni porabi tobaka. Ko postaja vonj sladkaste pare vse bolj pogost na mestnih ulicah, nas spodbuja k raziskovanju kompleksnega sveta vapov. Tudi mi smo že pisali o tem, da so e-cigarete pravzaprav velik okoljski problem.

Zaradi novih izbir na trgu tobačnih izdelkov je veliko ljudi prevzela lastna radovednost, zato so poskusili, kaj ponujajo novi izdelki. Že dolgo časa je znano, da so tobačni izdelki zasvojljivi, kar je tudi razlog za strogo zakonodajo povezano z njimi.  Zato ni čudno, da so ljudje začeli razvijati odvisnost od e-cigaret, ki vodi v daljše odvisnosti. Odkrili so namreč, da večina tistih, ki poseže po uporabi vejpov, kasneje začne kaditi tudi cigarete. Posledica so nove težave, ki pestijo našo družbo.

Kaj je in kako deluje vejp?

Elektronska cigareta (e-cigarette) ali vape je naprava, ki simulira kajenje tobaka. Sestavljena je iz razpršilca (atomizerja), napajalnega vira, kot je baterija, ter posode, kot je kartuša ali rezervoar, napolnjen s tekočino. Namesto dima uporabnik vdihava paro. Zato se uporaba elektronske cigarete pogosto imenuje »vaping« ali »vejpanje«. Razpršilec je grelni element, ki izpareva tekočino, imenovano e-tekočina (ja res je, tako se temu reče), ki se hitro ohladi v aerosol iz majhnih kapljic, pare in zraka.

beauty, electronic cigarette, smoke
Foto: haiberliu iz Pixabay

Nove bolezni pljuč, povezane z vejpanjem

Po novem poročilu je najstnica v Kanadi morda prva oseba, ki je zaradi vapinga zbolela za »popcorn pljuči« oziroma »popcorn pljučnico«. Čeprav je najstnica eden od tisočih ljudi, ki so zboleli v nedavnem izbruhu pljučne bolezni, povezane z vejpanjem, je njegov primer edinstven zaradi vrste poškodbe pljuč.

Kot je navedeno v poročilu v reviji Canadian Medical Association Journal (CMAJ), je 17-letnica prišela na urgenco, potem ko se je pri njem pojavil »hud, neukrotljiv kašelj«, težave z dihanjem in povišana telesna temperatura.

vape, nature, girl
Foto: tomkohhantsuk iz Pixabay

Najstnica je bila prej zdrava, vendar je poročala, da je zadnjih pet mesecev vsak dan zelo pogosto uporabljala e-cigareto. Po navedbah avtorjev poročila z Western University Schulich School of Medicine & Dentistry v Londonu v Ontariu in University Health Network v Torontu je kadila e-cigarete z različnimi okusi, ki jih je kupovala preko spleta, tekočini za vapanje pa je pogosto dodajala THC, ekstraktno tekočino iz marihuane.

Stanje najstnice se je kmalu poslabšalo, zato so jo sprejeli na oddelek za intenzivno nego. Njena pljuča pa so bila tako poškodovana, da so jo morali priključiti na napravo za zunajtelesno membransko oksigenacijo (ECMO), ki črpa kri skozi umetna pljuča zunaj telesa.

Zdravniki so opravili več testov za okužbe, vendar so bili vsi ti testi negativni. Vendar so slikovni testi pokazali, da ima najstnica bronhiolitis, kar pomeni, da so najmanjše dihalne poti v pljučih, vnete in zamašene.

Takrat so zdravniki posumili, da ima najstnica morda »popcorn lung«, medicinsko znan kot bronhiolitis obliterans, redko bolezen, pri kateri se bronhiji poškodujejo in vnamejo, pogosto zaradi vdihavanja kemikalij.

Izvor imena nove bolezni

Bolezen je dobila ime po skupku primerov, ki so se pred več kot desetletjem pojavili med delavci v tovarni, ki je izdelovala mikrovalovne pečice za pečenje pokovke. Delavci so zboleli za bronhiolitisom obliterans, potem ko so vdihavali kemikalijo diacetyl, umetno aromo, ki se uporablja v mikrovalovnih pečicah za pokovko.

Disposable electronic cigarette and iqos in hand close up.
Bolezen, ki jo povzroča vejpanje Foto: Yaroslav Litun iz iStock

Diacetyl je bil v e-cigareti že prej; leta 2016 je Ameriško združenje za pljuča celo opozorilo na tveganje diacetila v e-cigareti z okusom. Vendar popcorn pljuča do zdaj še niso bila povezana s primerom poškodbe pljuč, ki bi bile povezane z redno uporabo.

Dr. Matthew Stanbrook, namestnik urednika pri CMAJ, je zapisal, da novi primer »morda predstavlja prvi neposredni dokaz« za bronhiolitis obliterans, ki nastane kot poseldica kajenja e-cigarete.

Rešitev zagate s popkorn pljuči

Pomembno je omeniti, da čeprav so zdravniki na podlagi slikovnih preiskav pri najstnici posumili na popkorn pljuča, diagnoze niso mogli potrditi z rentgenom pljuč, saj so ocenili, da je postopek za bolnico preveč tvegan.

man, smoking, cigarette
Foto: 51581 iz Pixabay

Kljub temu je bil vzorec poškodbe pljuč pri najstnici drugačen kot v drugih primerih poškodbe pljuč, povezane z vapanjem, znane tudi pod imenom EVALI. Pri EVALI gre običajno za poškodbo alveol, majhnih zračnih vrečk v pljučih, ne pa za poškodbo bronhijev, kot so posumili zdravniki v tem primeru.

Stanje najstnice je bilo tako hudo, da so jo napotili v center za presaditev pljuč, kjer se je le za las izognila potrebi po dvojni presaditvi pljuč. (V začetku tega meseca so zdravniki v Detroitu opravili prvo dvojno presaditev pljuč pri najstniku iz Michigana zaradi bolezni EVALI).

Kljub temu je kanadska najstnica v bolnišnici preživela skoraj 50 dni in še vedno okreva doma. Zdi se, da ima zdaj kronične poškodbe dihalnih poti in da je njena sposobnost gibanja omejena. Najstnica ne uporablja več elektronskih cigaret, marihuane ali tobačnih izdelkov.

Epilog za mlade

Primeri EVALI, opisani v medicinski literaturi, kažejo različne patofiziološke predstavitve in resnost bolezni, so zapisali avtorji. Z drugimi besedami, značilnosti, ki se pokažejo na laboratorijskih testih in slikanjih, niso enake pri vseh bolnikih.

Te razlike so lahko posledica številnih dejavnikov, vključno z izpostavljenostjo različnim kemikalijam v e-cigareti ter razlikami v odmerku in temperaturi vdihanih sredstev.

Mladostniki so zaradi svoje radovedne narave in družbenih pritiskov, še posebej izpostavljeni sprejemanju slabih odločitev, ki večinoma niso njihove lastne odločitve. Naloga vsakega starša, učitelja v šoli in vsakega proizvajalca takšnih izdelkov je, da opozori, ozavesti in poduči svoje kupce oziroma učence ali otroke o tem kakšno tveganje prevzema s tem.

Zdravje moramo začeti, kot družba, postavljati na prvo mesto. S tem se ne nanašam zgolj na kajenje cigaret in e-cigaret, temveč tudi na slabe prehranjevalne navade, hitro prehrano, energijske pijače, alkohol, droge, neadekvatne količine spanja in premajhno fizično aktivnost pri posameznikih. Primer te najstnice je dokaz točno tega in če se lahko iz tega kaj naučimo je, da je to šele začetek.

Teen was in the fight for her life after vaping a cartridge a day I Nightline

 

VIRLiveScience
Prejšnji članekPojavila se je nova posledica klimatskih sprememb, ki bi nas morala skrbeti
Naslednji članekUmetnost mokrega čiščenja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.