Pravilno nanašanje kreme za sončenje

Zakaj je potrebno uporabljati kremo za sončenje?

UV žarki uničujejo naše kožne celice in povzročajo hitrejše staranje kože, v najhujšem primeru pa celo kožnega raka. Zato moramo svojo kožo zaščititi pred sončnimi žarki vsak dan, še posebej pa tiste dni, ko brezskrbno poležavamo na plaži.

UVA in UVBKrema za sončenje

Največ krem za sončenje nudi zaščito pred UVB žarki. UVB žarki so tisti, ki povzročajo sončne opekline. Kreme, ki nudijo zaščito širokega spektra, pa nudijo zaščito tudi pred UVA žarki. To so žarki, ki povzročajo staranje kože, temne lise in gubice.

Kaj nam pove zaščitni faktor?

Zaščitni faktor nam pove, koliko procentov UVB žarkov blokira krema za sončenje. Krema z zaščitnim faktorjem 15 blokira 93 % UVB žarkov, zaščitni faktor 30 blokira 97 % UVB žarkov, krema z zaščitnim faktorjem 98 % pa blokira 98 % UVB žarkov. Pomembno je, da veš, da višina zaščitnega faktorja v odvisnosti od blokiranih UVB žarkov ne narašča linearno, temveč logaritmično. To pomeni, da je med zaščitnim faktorjem 15 in zaščitnim faktorjem 30 velika razlika, medtem ko se faktor 30 od zaščitnega faktorja 50 razlikuje le v 1 % zaščite.

Pravilno nanašanje kreme za sončenje

Pravilo šot kozarčka

Pri nanašanju kreme za sončenje je pomembno, da ne »šparamo« in da je nanesemo dovolj. Pri tem velja pravilo šot kozarčka. Na telo moramo nanesti toliko kreme za sončenje, da bi z njo lahko napolnili en šot kozarček.

Pogosto nanašanje

Kremo za sončenje je treba nanesti večkrat na dan, kajti s potenjem in vodo se krema spere in neha delovati. Krema neha učinkovati po približno 90 minutah na soncu, zato poskrbi, da boš kremo ponovno nanašal dovolj pogosto.

Pravilo 20 minut

Večina krem za sončenje potrebuje do 20 minut, da začnejo delovati. Zato počakaj vsaj 20 minut, preden greš na sonce ali v vodo, da te ne opeče. Če potrebuješ takojšnjo zaščito, uporabi kremo, ki vsebuje cinkov oksid ali titanov dioksid.

Balzam za ustnice

Kremo za sončenje je treba nanesti na vse dele našega telesa, ki jih pokriva koža in so izpostavljeni soncu – to so tudi naše ustnice. Priporočeno je, da uporabljaš balzam za ustnice z zaščitnim faktorjem najmanj 15. Tako se boš izognil suhim ustnicam in lupljenju kože.

Krema za sončenje in make up?

Nekateri make up izdelki že vsebujejo zaščitni faktor, a vseeno je priporočljivo, da naneseš sloj kreme za sončenje, še preden naneseš kremo za obraz in puder. Tako boš dodatno zaščitena pred sončnimi žarki in ne bo se ti treba sekirati zaradi gubic. ?

 

Prejšnji članekNad kilograme z jokom
Naslednji članekTop 7 nasvetov za tvoje duševno zdravje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.