Top 7 nasvetov za tvoje duševno zdravje

Naspi se

Spanec je osnova tako telesnega kot psihičnega zdravja. Če si naspan, te stvari ne vržejo iz tira in veliko lažje deluješ. Zato je najbolje, da hodiš spat vedno ob isti uri in tudi vstajaš ob približno istem času. Najbolje se spi v hladnem prostoru, zato spalnico prezrači, preden se odpraviš v posteljo in si privošči vsaj 8 ur spanca.

Dojenček pade na kavč
Utrujena glava potrebuje počitek

Nasmehni se!

Nasmešek te takoj spravi v boljšo voljo, tudi če se ne počutiš dobro, saj znižuje krvni tlak in deluje pomirjujoče. Smeh je še boljši, zato si poglej kak smešen video na spletu ali najljubšo komedijo in se nasmej do solz.

Pojdi na sprehod in uživaj na sončku

Redna telesna dejavnost deluje čudežno na tvoje telo in um, ampak že samo sprehodi so zelo koristni. Stres se namreč pretvori v znoj, ki odplakne tvoje skrbi stran. Sonček pa poskrbi za vnos vitamina D, ki pomaga izboljšati razpoloženje.

Homer Simpson na sprehodu
Sprehod na soncu ima pozitiven učinek na tvoje zdravje

Zapiši si, kaj te muči

Dnevnika ne pišejo samo najstnice, ki sanjarijo o sosedovem fantu. Pisanje dnevnika je dejansko priporočljivo s strani psihologov. Zato si kupi lep zvezek in vanj zapisuj svoje misli, občutke in strahove. Lažje bo, ko ne bodo več v tvoji glavi, ampak na papirju.

Imej svoj seznam najboljših prijateljev

Saj poznaš Christino Yang iz serije Talenti v belem in njeno skovanko be my person. Točno take ljudi potrebuješ zraven sebe. Ko se ne počutiš dobro, pokliči svojega najboljšega prijatelja in si poglejta kako komedijo. Tvoje razpoloženje se bo hitro popravilo.

Prijateljici se objemata na postelji
Dober prijatelj te zna spraviti v boljšo voljo

Prva pomoč za slabe dni

Pripravljeno imej škatlo, ki jo napolni z DVD-jem najljubšega filma, ljubezenskim romanom ali kopalno soljo. Kadar se ne počutiš dobro, si privošči nekaj časa zase. Igraj video igrice, glej Netflix, uživaj v kadi, skratka poskrbi zase.

Prosi za pomoč

Če ugotoviš, da se stanje ne izboljša, prosi za pomoč. Lahko se obrneš na prijatelja, starša, ali pa obišči svojega osebnega zdravnika. V tem ni čisto nič slabega in zaradi tega nisi zguba! Duševne motnje so še kako resnične in s pravo pomočjo jih lahko uspešno obvladujemo.

Anonimni psihološki nasvet pa lahko prejmeš tudi v naši Študentovi svetovalnici.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekPravilno nanašanje kreme za sončenje
Naslednji članek10 potovalnih trikov: kaj bomo pa danes jedli?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.