10 potovalnih trikov: kaj bomo pa danes jedli?

Če si že kdaj potoval, veš, da človek na poti poje trikrat več kot človek doma. Hranjenje pa je povezano tudi s stroški. Zato se sploh študenti, ki odhajamo na pot z minimalnim budžetom, zadovoljimo z junk foodom, ki ga na potovanju jemo za zajtrk, kosilo in večerjo. Je možno na daljšem izletu v tujini jesti dobro in zdravo pa še poceni? Seveda je, le malo organizacije je potrebne!

1. Načrtuj vnaprej

Tako se lažje držiš budgeta. Poišči poceni restavracije, še preden odrineš od doma. Če prečekiraš njihove spletne strani, si lahko v veliko primerih priskrbiš tudi kupončke za cenejši obrok.  Če planiraš drago večerjo, poskrbi, da dan prej za hrano zapraviš čim manj.

2. Hrana iz trgovine

… je v redu in poceni alternativa restavracijam. Poleg tega pa so špecerije dostopne res povsod, zato je hrana na dosegu roke praktično ves čas.

Trgovina.
Raziskovanje tujih trgovin je lahko tudi zelo zabavno.

3. Spakiraj pametno

Za prigrizke med obroki je pametno spakirati hrano, ki se ne raztrese ali razlije, recimo oreščke ali suho sade. Life saverji na poti so tudi ponovne uporabljene plastenke z vodo in termovke, ki jih lahko s pijačo ali kavo napolniš pri hotelskem zajtrku. Uporabiš lahko tudi staro dobro stara mama logiko in si v posodice ali plastične vrečke shraniš ostanke obrokov.

Oreščki.
Oreščki se ne pokvarijo in so odlični za malico.

4. Fleksibilnost in iznajdljivost

Recimo pri izbiri dneva v tednu za večerjo v restavraciji. Sicer so kosila večinoma cenejša kot večerje, veliko restavracij pa nudi boljše ponudbe med tednom kot med vikendi, ko je obiska več. Denarnici prijazni so tudi happy hours meniji.

Napis Happy Hours.

5. Vprašaj domačine

… ki gotovo najbolje vejo, kje se dobro je in malo zapravi. Naj te ne zavedejo pasti za nevedne turiste v obljudenih centrih in hotelskih kompleksih.

Domačin in turistka se pogovarjata na ulici.
Ko stopiš v stik z domačini izveš veliko več kot zgolj v turističnih priročnikih.

6. Skuhaj si sam

Kuhinja je najboljša prijateljica tvoje denarnice! Če jo imaš na voljo v hotelu ali najetem stanovanju, je to še toliko bolje zate. Pa še z lokalnimi sestavinami lahko kuhaš.

Posoda s hrano.
Naučiš se lahko priprave novih jedi.

7. Hiša časti

Veliko restavracij z veseljem počasti slavljence, mladoporočence ali jubilante. Treba je le omeniti natakarju, da imaš ravno takrat rojstni dan, da si tu na medenih tednih ali pa, da si v tej restavraciji prvič. Gotovo po padla kakšna zastonj kavica ali celo šampanjec na račun hiše.

Kozarec vina in pribor na mizi.
Bodi iznajdljiv!

8. Brez mehurčkov

Gazirane pijače so sicer le malce dražje od navadne vode, a če se vsak dan nagradiš s pločevinko kokakole, se to na koncu izleta na tvojem računu lepo pozna. Tudi ponovna uporaba plastenke za vodo je ugodna rešitev tako za tvojo denarnico kot za okolje.

Police z gaziranimi pijačami.
Pitje mehurčkov ni najbolj zdravo, prav tako te ne hidrira tako kot voda.

9. Ulična hrana

Stojnice s hrano s pogost pojav v Aziji, kjer si lahko privoščiš odličen ulični obrok za zelo majhno ceno, poleg tega pa si deležen še unikatnega doživetja lokalne kulinarike.

Ulična hrana.
Ne boj se ulične hrane!

10. Lokalno stane manj

… kot globalno. Tradicionalni grški gyros v Grčiji stane manj kot pica. Go local!

Lokalna hrana na krožniku.
Bodi pravi popotnik in pozabi na McDonalds in pice, jej lokalno hrano!
Prejšnji članekTop 7 nasvetov za tvoje duševno zdravje
Naslednji članekResnica o nadomestkih sladkorja – 2. del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.