Resnica o nadomestkih sladkorja – 2. del

Many different types of sugar on a wooden background. Side view. Culinary background with vintage tinting. The concept of food products.
Foto: Avtor iz iStock

V 1. delu si lahko prebereš še o drugih priljubljenih alternativah sladkorju.

Rižev sirup

Rižev sirup je tekoče sladilo, ki ne vsebuje fruktoze, a ima izjemno visok glikemični indeks (GI): 98. Čeprav je rjavi riž zelo zdravo živilo, rižev sirup ne vsebuje veliko pomembnih hranil. Na 100 gramov ima 320 kalorij.

Ksilitol ali brezov sladkor

Ksilitol je sladkorni alkohol, ki ga pridobivajo iz brezovega lubja. Je enako sladek kot navadni sladkor in ima 40 % manj kalorij, GI 7, poleg tega pa ne škoduje zobem. Če ga zaužijemo preveč, povzroča napihnjenost in drisko. Največja slabost ksilitola je to, da dolgotrajno uživanje tega nadomestka ni dobro raziskano. Živali ga ne smejo uživati.

Stevija

Sladilo stevija pridobivajo iz rastline Stevia rebaudiana; je do 300x toliko sladka kot navadni sladkor. Stevija nima kalorij in ne dviguje krvnega sladkorja (njen GI je 0), zaradi česar je primerna tudi za diabetike. Ima grenak priokus, ki nekaterim ljudem ne odgovarja, poleg tega pa pri marsikomu povzroča prebavne motnje.

Stresanje belega sladkorja v skodelico.
Mnogo ljudi stevije ne mara zaradi grenkega priokusa.

Eritritol

Eritirtol je sladkorni alkohol in še eno sladilo, ki je praktično brez kalorij, njegov GI je 0. Ima približno 70 % sladkosti navadnega sladkorja, ne dviga krvnega sladkorja in ne povzroča zobne gnilobe. V nasprotju s ksilitolom ne povzroča driske, toda odmerki nad 50 g lahko povzročajo slabost.

Vsako od naštetih sladil v obeh delih ima kakšno slabost, naj gre za kalorije, vsebnost fruktoze, glikemični indeks ali negativen vpliv na prebavo. Vse alternative sladkorju pa imajo eno skupno slabost: ceno. Še posebej kokosov sladkor in sladila brez kalorij so zelo draga. Tako rjavi kot beli sladkor sta veliko cenejša od vseh zgoraj opisanih sladil. Tu gre predvsem za marketing in modno muho, želja po sladkih jedeh pa je stvar navade. Kako se odvaditi jesti veliko sladkorja, si preberi v 3. delu.

Prejšnji članek10 potovalnih trikov: kaj bomo pa danes jedli?
Naslednji članekHonor 20 Pro izbran za lifestyle telefon leta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.