Skodelica kave na dan, prežene zdravnika stran

Kava je najbolj priljubljena pijača na svetu, saj jo dnevno uživa več kot pol zemljanov. Američani dnevno spijejo 400 milijonov skodlic kave, v Evropi so največji porabniki prebivalci skandinavskega območja.

Kava ima poleg božanskega okusa veliko blagodejnih učinkov na naše zdravje. Pomembno je, da poudarimo, da vsaka stvar škodi v prelikih količinah. Zato bodi zmerni kofetar in uživaj v svoji skodelici kave. ?

1. Zviša nivo energije

Kofein v kavi je naravni stimulans in najpogostejše uporabljena psihoaktivna substanca, zaradi katere se počutimo manj utrujeni in polni energije.

Kako kofein deluje?

Po zauživanju kave kofein vstopi v krvni obtok, po katerem se prenese do centralnega živčnega sistema. Tam sproži povišano izločanje norepinefrina in dopamina, ki povzročita izboljšano počutje. Med drugim kofein izboljša spomin, počutje, reakcijski čas in mentalno funkcijo.

2. Vsebuje številne esencialne snovi in antioksidante

Te snovi so v kavi v manjših količinah, kljub temu pa niso zanemarljive. Ena skodelica kave vsebuje:

  • 11 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina B2 (riboflavin),
  • 6 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina B5,
  • 3 % priporočenega dnevnega vnosa mangana in kalija,
  • 2 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija in vitamina B3.

Ljudje, ki se prehranjujejo po načelih standardne zahodnjaške diete, dobijo iz kave več antioksidantov kot iz sadja in zelenjave skupaj.

3. Zniža verjetnost pojava nekaterih bolezni

Osebe, ki redno uživajo kavo, znatno znižajo verjetnost pojava Alzheimerjeve bolezni in posledično preprečijo razvoj demence v starosti.

Druga najpogostejša nevrodegenerativna motnja je Parkinsonova bolezen. Redni uživalci kave imajo znižano verjetnost razvoja te bolezni za kar 60 %. Ugotovili so tudi, da brezkofeinska kava ne zniža verjetnosti za pojav Parkinsonove bolezni.

Uživalci kave imajo nižjo verjetnost pojava ciroze jeter. Oseba, ki dnevno zaužije vsaj 4 skodelice kave, ima za 80 % znižano verjetnost pojava ciroze.

Študije so pokazale, da imajo uživalci kave 40 % manjše tveganje za pojav raka na jetrih in 15 % manjše tveganje za razvoj raka debelega črevesa in danke.

Redni uživalci kave imajo 20 % znižano tveganje za možgansko kap.

Pomembno je, da se zavedamo, da bolezen lahko najbolj učinkovito preprečimo z zdravim načinom življenja, kar vključuje zdravo in uravnoteženo prehrano, dovolj gibanja ter spanca. Kava pa je lahko naš prijazni (in okusni) pomočnik.

5. Pomaga pri preprečevanju diabetesa tipa 2

Strokovnjaki so se v številnih študijah ukvarjali z vplivom rednega pitja kave na razvoj diabetesa tipa 2. Študije kažejo različno stopnjo znižanja tveganja, od 7 % pa do kar 67 %, zaradi pitja kave.

6. Pomaga pri depresiji

Kava znatno pripomore z znižanju pojava depresije, ki je resna duševna motnja in močno zaznamuje posameznikovo življenje. Študija na Harvardu iz leta 2011 priča o 20 % zmanjšanju pojava depresije pri ženskah, ki dnevno spijejo vsaj štiri skodelice kave. Druga študija je dokazala 53 % manjše tveganje za samomor pri osebah, ki redno uživajo kavo.

7. Izboljša zmogljivost in pomaga pri izgubi odvečne teže

Kofein pomaga pri razgrajevanju telesne maščobe, ki so posledično v obliki maščobnih kislin telesu na voljo kot gorivo. Izboljša se telesna zmogljivost in zviša se raven adrenalina v krvi. Kofein pospeši metabolizem za 3-11 %

Več o pridelavi in pripravi tega omamnega napitka si lahko prebereš v prispevku Od kavovca do popolne skodelice kave, 1. del.

PREKOHealthline
VIRInternational coffee organisation
Prejšnji članekKVIZ: Kako dobro poznaš Igro prestolov?
Naslednji članek9 zlatih pravil, če delaš od doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.