So energijske pijače res tako škodljive?

Izpitno obdobje se počasi izteka in prav vsi smo slišali o pozitivnih učinkih energijskih pijač, kot sta večja zbranost in manjša zaspanost. Mogoče si v zadnjem mesecu zaužil nekaj te skladke pijače, vendar se zavedaš tudi njenih negativnih učinkov?

Energijske pijače so skupina brezalkoholnih osvežilnih pijač z najpogosteje dodanim kofeinom, taurinom, glukonolaktonom in drugimi substancami, ki naj bi imele vpliv na naš centralni živčni sistem in nas preskrbele z motivacijsko energijo.

Kofein

Najpogosteje prisoten v energijskih pijačah je kofein izoliran iz guarane, ki ga vsebuje znatno več od prave kave ali čaja. Po vstopu v organizem kofein preide v večino tkiv in tudi v možgane. Učinki kofeina v možganih so posledica zelo kompleksnega delovanja receptorjev. Lahko bi rekli, da je kofein psihoaktivna snov. Kot takšna snov stimulira centralni živčni sistem, kar se odraža v večji telesni in umski aktivnosti (vendar ne omogoča precizne koordinacije in sposobnosti natančnega umskega dela), kar poveča porabo energije in zmanjša občutek lakote.

Zdravi odmerki kofeina za odraslo osebo so od 100 do 250 miligramov na dan, kar je od ene do tri skodelice espresa. Višji odmerki pa lahko povzročajo nemir, nervozo, vzburjenost, neuspešnost, rdečico na obrazu, povečano uriniranje, gastrointestinalne motnje, mišične krče, motnje srčnega ritma, nepovezane misli in govor. 1000 miligramov kofeina pa že povzroči resno večsistemsko zastrupitev, ki se lahko konča s smrtjo, čeprav redko. Smrt lahko doživijo še posebej posamezniki z motnjami srčnega ritma.

Taurin

Taurin je aminokislina, ki je kot gradnik beljakovin prisotna v vsakodnevni prehrani, vendar v precej nižjih količinah, kot je povprečna vsebnost taurina v energijskih pijačah. Glavna naloga taurina je regulacija natrija v srčni mišici, skeletnih mišicah in v ledvicah. NIJZ še ne more določiti največjega dopustnega vnosa taurina zaradi pomanjkanja podatkov, hkrati pa še ni raziskan medsebojni vpliv visokih koncentracij taurina s kofeinom, fizično aktivnostjo ali z alkoholom, s katerim mladi tako radi mešamo energijske pijače.

Glukoronolakton

V povprečju energijske pijače vsebujejo med 2000 in 24000 miligramov na liter glukoronolaktona. Človeški organizem brez večjih težav obvladuje manjše količine glukoronolaktona, primerljive z dnevnim vnosom preko hrane. Njegov razgradnji produkt stimulira izločanje insulina, kar bi v večjih količinah in na dolgi rok lahko imelo škodljive učinke na zdravje.

ženska pije energijsko pijačoEnergijske pijače so primerne za občasno uživanje pri zdravih odraslih ljudeh v zmernih količinah. Mešanje z alkoholnimi pijačami ima lahko usodne posledice, saj kofein zabriše delovanje alkohola (kar si verjetno že sam občutil). Uživanje teh pijač ob večjih naporih lahko povzroči zaplete delovanja srca.

Tako ob naslednjem nakupu energijske pijače dobro premisli, če pijačo zares potrebuješ, ali ti zadostujeta že skodelica kave ali sadni smuti.

Prejšnji članekNe dam se vam, tobačna industrija
Naslednji članekOd prvih brez zaslona do današnjih zapestnic, ki so primerljive s pametnimi urami

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.