Ne dam se vam, tobačna industrija

Ne dam se vam je mladinska knjiga o skupini prijateljev, ki sproži mednarodni boj proti tobačni industriji. Če pa zgodbo pogledamo ožje pa je zgodba fanta Thomasa, ki je sin direktorja podjetja, ki se s tem ukvarja in punce Floor, ki ima mamo, ki umira zaradi raka. Njuni usodi se nekako povežeta v zgodbi, ki na enostaven, a s čustvi nabit način pokaže odraščanje, kadilstvo, bolezen, izgubo in ljubezen.

Kajenje v očeh najstnikov

Tobačna industrija je ena zelo zanimiva panoga, ki vztrajno postopa na meji razuma in zakona. Ne dam se vam to pokaže skozi najstniške oči fanta in punce, ki sta si zelo različna, a obenem podobna. Floor je morala prekmalu odrasti in začeti skrbeti za mamo, ki se ji zaradi raka iztekajo dnevi. Floorini dnevi so hitri. Šola, domov k mami, spanje na prejokani blazini in ponovno isto. Ima prijateljico Pip, ki ji stoji ob strani, a situacije ne razume oziroma ji Floor ne pusti dojeti celotnega dogajanja.

Ne dam se vam: Martine Glaser, prevedla: Stana Anželj, založba Miš, 232 strani.

Pipin oče je policaj, njen brat Roy pa je zelo dober prijatelj fanta Thomasa. Thomas je leto starejši od Floor in njeno zrcalno nasprotje. Je bogat edinec direktorja tobačnega podjetja. Njegova edina želja je ustvarjanje računalniških igric, za kar pa nima dovoljenja karierističnih staršev. Njuni zgodbi se povežeta in vpeljeta še asistentko Thomasovega očeta in njenega očeta, ki ima KOPB.

Stop kajenju
Stop kajenju

Thomas, sin direktorja BT, ima lepo življenje. Je simpatičen fant in živi v razkošju. Le v študiju, ki mu ga je izbral oče, ne vidi smisla – Thomas bi raje ustvarjal igre. Floor nima take sreče. Oče je pred leti zapustil družino in mama je resno bolna. Ko se njuna skupna prijatelja Pip in Roy podata v boj proti tobačni industriji, ki skuša na vse možne načine h kajenju privabiti mlade, se nekaterim njunim akcijam pridružita tudi Thomas in Floor. Toda BT neusmiljeno vrne udarec.

Avtor ustvari dva lika, ki sta dobrega srca, a prihajata iz popolnoma drugačnih razmer. Družita ju šola in prijatelji. Tudi stranski liki so prijetni, prijazni in zaradi tega nas zanje skrbi, včasih ta skrb preraste v strah. Ko se lokalno tobačno podjetje odloči, da bo stare in umirajoče stranke nadomestilo z novimi in svežimi pljuči, se povežejo tudi navadni ljudje. Štirje prijatelji s pomočjo drugih ljudi sprožijo mednarodno gibanje, ki bo zaustavilo tobačno industrije in posledice, ki jih ta pušča.

Globlja pripoved kot se zdi na prvi pogled

Zgodba sama po sebi ni zapletena. Je izjemno srčna in na trenutke tudi prisrčna. Kot pa se za tvegano gibanje mlade skupine spodobi, je tudi nekaj trenutkov napetosti in žalosti. Ne dam se vam bi lahko kategorizirala kot branje za nekoliko mlajšo publiko ali za tiste, ki ne berejo debelih knjig. Hitro in močno dogajanje s čudovitimi liki in resničnim antagonistom. Pokaže nam resno nevarnost tobačne industrije, pohlepa in bolezni kot so KOPB in pljučni rak. K sreči pa nam pokaže tudi, kaj pomenijo pravo prijateljstvo, ljubezen, spoštovanje in naklonjenost.

Recenzijo nam je omogočila založba Miš.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako in kaj s svojim denarjem? 7 naj nasvetov
Naslednji članekSo energijske pijače res tako škodljive?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.