Kako in kaj s svojim denarjem? 7 naj nasvetov

 1. Postavi si (mesečni) cilj. Vedno moraš vedeti, za kaj služiš denar. Bodisi za osnovne potrebe, potovanje ali za prihodnost. Ko imaš namen, si lahko ustvariš cilj, koliko denarja želiš zaslužiti. Potem si lažje organiziraš količino dela.
 2. Sledi svojim stroškom. Za boljše uresničevanje prihodnjih ciljev, sledi predhodnim. Če je tvoja ciljna enota en mesec, si tudi vsak mesec zapiši, koliko denarja si porabil za katere namene.
 3. Varčuj. Morda se ti to ne zdi potrebno, vendar se lahko kadarkoli pojavijo nepričakovani stroški ali obdobje, ko morda ne zaslužiš dovolj za dosego svojega cilja.
 4. Loči potrebe od želja. Zaslužen denar nameni tistemu, kar potrebuješ (hrana, položnice, šolski pripomočki …). Kar ti ostane, pa glede na prioritete nameni posebnim željam. Vse to vštej v mesečni cilj.
 5. Odpri varčevalni račun. Ta način je zelo priročen za vse, še posebej pa za tiste, ki se ne morejo upreti poseganju po denarnici. Na varčevalni račun nalagaš denar in sam določiš, na koliko časa se ti izplača koliko denarja (o podrobnostih se pozanimaj na svoji banki).
 6. Naloži si aplikacijo za varčevanje. Aplikacija za telefon je še ena vrsta pomoči, če si ne zaupaš z denarjem.
 7. Pomagaj si s štipendijo. Štipendije prispevajo dodatek sredstev, s katerimi si lažje pokriješ stroške izobraževanja. Poznamo različne vrste štipendij, vsaka pa ima različne pogoje za pridobitev in ima drugačne roke za oddajo prošnje.

Štipendije – kaj, kdaj, kako?

 1. Državne štipendije

Državne štipendije so namenjene tistim, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkejših družin. Podrobnejše pogoje opredeljuje Zakon o štipendiranju.

Roka za oddajo vloge ni. Če želiš štipendijo prejemati celo šolsko/študijsko leto, moraš vlogo oddati septembra, lahko pa jo oddaš tudi kadarkoli med letom, saj se štipendija dodeli s prvim dnem naslednjega meseca po oddaji vloge.

 1. Zoisove štipendije

Zoisove štipendije so namenjene tistim, ki so dosegli izjemen dosežek iz znanja in imajo ustrezen učni uspeh:

 • podaljšanje štipendije za dijake od 2. letnika naprej: povprečna ocena 4,10;
 • prehod iz srednje šole na študij: povprečna ocena 4,10 v zadnjem letniku srednje šole ali dosežena zlata matura.
 1. Kadrovske štipendije

Kadrovske štipendije podeljujejo delodajalci dijakom ali študentom za njihov izobraževalni program, po končanem izobraževanju pa to večinoma pomeni zaposlitev pri tem delodajalcu. Kriterije za izbiro štipendistov določajo delodajalci sami.

Razpise za kadrovske štipendije lahko najdeš:

 • v Izmenjevalnici na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije;
 • na spletnih straneh regionalnih razvojnih agencij;
 • v internih glasilih in spletnih straneh delodajalcev, v javnih občilih ipd.
 1. Poleg teh treh imamo v Sloveniji še:
 • štipendije za deficitarne poklice,
 • štipendije za študij Slovencev v zamejstvu in po svetu v Sloveniji,
 • štipendije Ad futura,
 • občinske štipendije,
 • štipendije državnih organov,
 • štipendije nepridobitnih organizacij,
 • štipendije tujih ustanov.
Prejšnji članekNovi marketing maršira nad naše sanje
Naslednji članekNe dam se vam, tobačna industrija

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.