Od prvih brez zaslona do današnjih zapestnic, ki so primerljive s pametnimi urami

Pametna zapestnica ni le modni dodatek, ampak ena od ključnih pametnih naprav za uporabnike, ki  želijo spremljati različne meritve in s tem nadzorovati svoje zdravje.

Eden ključnih elementov pametnih izdelkov je vzpostavitev komunikacije med človekom in napravo, komunikacija pa se običajno vodi prek zaslona. Podobno, kot se je mobilni telefon iz funkcijskega spremenil v pametnega, se je pametna zapestnica razvila iz tiste brez zaslona, do takšne s črno-belim zaslonom in naposled do današnje z barvnim zaslonom občutljivim na dotik in širokim naborom funkcij za nadzorovanje zdravja, s čimer je postala resnično pametna.

Tako kot Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, je bil tudi razvoj pametnih zapestnic dolgotrajen proces.

Prva pametna zapestnica: Štetje korakov prek povezave Bluetooth

Glavni namen pametne zapestnice je beleženje rezultatov športnih vadb uporabnika, spremljanje njegovega zdravja in spodbujanje zdravega ter aktivnega načina življenja. Leta 2011 je proizvajalec naprav Bluetooth Jawbone predstavil serijo pametnih zapestnic UP, ki so znale beležiti vadbo in spremljati spanje. Istočasno je proizvajalec pedometrov Fitbit izdal pametno zapestnico Flex s podobnimi funkcijami. Osnovne funkcije teh pametnih zapestnic prve generacije so bile torej usmerjene predvsem v spremljanje telesne pripravljenosti.

Zaradi tehničnih omejitev so pametne zapestnice prve generacije beležile le število korakov in spanec, vendar, ker so bile brez zaslonov, jih je bilo treba uporabljati v kombinaciji z drugimi napravami, kot so pametni telefoni in računalniki, za izvoz podatkov in dejanski prikaz informacij. Lahko bi celo rekli, da so bile takratne pametne zapestnice bolj kot ne le tipalo za beleženje (omejenih) informacij.

Novo obdobje pametnih zapestnic z zaslonom

Huawei je leta 2014 predstavil TalkBand B1, ki je začela trend pametnih zapestnic z zaslonom. Zahvaljujoč zaslonu so bili lahko na zaslonu prikazani osnovni podatki, ki so uporabniku omogočali prilagoditve glede na podane informacije v realnem času, s tem pa tovrstne zapestnice prvič zares zakorakale v sfero pametne tehnologije.

HUAWEI TalkBand B1
HUAWEI TalkBand B1

Huawei TalkBand B1 je štel korake, beležil porabljene kalorije in spremljal kakovost spanja, vse informacije pa prikazoval neposredno na 1,4-palčnem črno-belem zaslonu OLED. Poleg tega je podpiral Bluetooth 4.1, kar je uporabnikom omogočalo povezavo z brezžičnimi slušalkami in posledično klicanje. V tej generaciji so se tako oblikovale že vse ključne funkcije pametnih zapestnic.

V primerjavi z barvnim zaslonom na dotik, se je zapestnice s črno-belim zaslonom upravljalo prek fizičnih tipk, kar je omejilo nivo interakcije in konec koncev tudi samo pametno funkcionalnost. To stopnicko je preskočila naslednja generacije pametnih zapestnic.

Barvni zaslon za izkušnjo podobno pametnim telefonom

Od pametne zapestnice TalkBand B2, je Huawei na zaslonih OLED podpiral upravljanje na dotik, kar je izboljšalo interaktivnost zapestnic. Zaslon na dotik lahko informacije prikaže jasno, hkrati pa je interakcija za uporabnike lažja.

HUAWEI TalkBand B2
HUAWEI TalkBand B2

Z uvedbo serije Huawei Band 3 so se pri kitajskem tehnološkem velikanu poslovili od črno-belega zaslona in zakorakali v obdobje barvnih zaslonov AMOLED, kar je prineslo povsem novo interaktivno izkušnjo. Nove pametne zapestnice znajo samodejno zaznati vadbo, spremljajo srčni utrip, beležijo spanje in posredujejo obvestila, kar uporabniško izkušnjo naredi resnično pametno.

Huawei Band 3
Huawei Band 3

Tako kot imajo uporabnike vedno večje zahteve glede velikosti zaslona svojih pametnih telefonov, je podobno tudi pri pametnih zapestnicah. Najnovejša pametna zapesnica Huawei Band 6 je opremljena z 1,47-palčnim zaslonom AMOLED, ki je večji, kot pri večini pametnih zapestnic na trgu, skupaj z zasnovo FullView Display pa so uporabniki deležni podobne pametne izkušnje kot na pametnih telefonih.

 

Huawei Band 6
Huawei Band 6

Zaradi velikosti zaslona v preteklosti, so pametne zapestnice lahko prikazovale le omejeno količino grafičnih podatkov. Podrobne informacije si je bilo mogoče ogledati le s pomikanjem navzgor in navzdol, podatki o vadbi in zdravju pa so bili tudi zelo strnjeni in precej okleščeni, da so se lahko izpisali na zaslonu. Huawei Band 6 ima velik 1,47-palčni zaslon AMOLED, ki je 148 % večji kot pri predhodnici. Izboljšalo pa se je tudi razmerje med zaslonom in telesom zapestnice, ki zdaj znaša kar 64 %. Tako je mogoče informacije o vadbi in zdravju spremljati bolj celovito, meritve, kot so srčni utrip, stres, trajanje spanja in podobno pa se osvežujejo v realnem času.

Z večjim zaslonom se lahko uporabniki Huawei Band 6 pomikajo navzgor in navzdol ter levo in desno po zaslonu. S potegom levo in desno hitro pridete do glavnega menija, s potegom gor ali dol pa enostavno dostopate do nastavitev in središča z obvestili. Zapestnica ima ob strani tudi fizično tipko s katero se vam izpiše seznam funkcij, z dolgim pritiskom pa tudi izklopite in vklopite zapestnico.

pametne zapestnica

Huawei Band 6 prav tako podpira celodnevno spremljanje nasičenosti krvi s kisikom (SpO2), srčnega utripa, spanja, stresa in menstrualnega cikla. Na športnem področju pa vsebuje 96 različnih vadb in profesionalno spremljanje ter analizo aktivnosti, s čimer uporabnikom pomaga napredovati.

Podprta z energijsko učinkovitim procesorjem in pametnimi algoritmi za varčevanje z energijo, Huaweieva najnovejša pametna zapestnica omogoča stalno spremljanje srčnega utripa in spanja, saj baterija zdrži vse do 14 dni[1]. Poleg tega pa prek magnetnega polnilnika podpira še hitro polnjenje. Petminuten priklop na polnilnik na primer zadostuje za dva dni[2] običajne uporabe.

Razvoj pametnih zapestnic je bil od prve generacije do trenutne Huawei Band 6 usmerjen v naslavljanje uporabniških želja. Band 6 z zaslonom FullView na primer rešuje težavo majhnega zaslona in predstavitev vsebine. Poleg tega je zapestnica opremljena s celovitimi funkcijami za spremljanje zdravja, kot so celodnevni srčni utrip, SpO2, tlak in spanje, opominja vas, kdaj morate vstati in se razgibati, vključuje pa celo sledenje menstrualnemu ciklu. Poleg tega vključuje 11 profesionalnih načinov vadbe, kot so tek v zaprtih prostorih in na prostem, kolesarjenje in preskakovanje vrvi, ter 85 prilagojenih načinov, kot so fitnes, igre z žogo in ples.

Pametne zapestnice tako niso več zgolj preprost zbiralec informacij, ampak stilsko dovršene in predvsem priročne pametne naprave, ki omogočajo spremljanje zdravja in telesne pripravljenosti. Tako so pisane na kožo vsem ljudem, ki stremijo k zdravemu načinu življenja.

Huaweiev aktiven življenjski slog

Poleg zapestnice Band 6 je sicer Huawei nedavno predstavil še serijo pametnih ur Watch 3, ki temeljijo na novem operacijskem sistemu HarmonyOS in se lahko pohvalijo še z naprednejšimi funkcijami in nivojem spremljanja zdravja ter vadbe.

Huawei pa podpira aktiven življenjski slog na vseh področjih. Za vse ki radi poleg mišic razgibajo tudi svoje možgane, so kot nalašč tablični računalniki MatePad Pro 12.6, MatePad Pro 10.8 in MatePad 11, z računalniškimi monitorji MateView, MateView GT in 23,8-palčnim Huawei Display FullView pa boste dobili izjemen velik kanvas za ustvarjanje.

Ker danes to ni mogoče brez dobre internetne povezave, potebujete tudi zanesljivo internetno opremo. Tu vas ne bodo razočarali novi brezžični usmerjevalniki AX3 Quad-Core s štirijedrnim procesorjem, AX3 Dual-Core z dvojedrnim procesorjem in WS5200, ki zagotavljajo brezhibno internetno povezavo doma ali v pisarni.

Več informacij: https://consumer.huawei.com/si/

[1] Podatki slonijo na rezultatih testiranj v Huaweievih laboratorijih. Avtonomija baterije znaša 14 dni za povprečno uporabo in 10 dni za intenzivno uporabo.

[2] Podatki slonijo na rezultatih testiranj v Huaweievih laboratorijih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.