Štirje študenti od desetih odvisni od pametnih telefonov

Študija je odkrila, da so skoraj štirje od desetih študentov odvisni od pametnih telefonov, kar vpliva tudi na njihov spanec. Študija tisoč študentov fakultete King’s College London je odkrila, da je kar 400 študentov pokazalo znake odvisnosti od pametnih telefonov.

Prisotne težave s spanjem

Več kot dve tretjini odvisnikov je imelo težave s spanjem. Študenti, ki so telefon uporabljali po polnoči ali nad 4 ure dnevno, so bolj pogosto kazali znake odvisnosti od naprave. Kako so raziskovalci določili, kateri študenti so odvisni?

Opazili so nezmožnost nadzora nad preživetim časom s pametnim telefonom, občutke razdražljivosti, kadar niso mogli dostopati do telefona in zanemarjanje drugih, bolj pomembnih delov življenja, ker so ves čas preživeli na telefonu.

Dekle slika s telefonom

Raziskovalci so ugotovili, da so bili odvisnosti najbolj podvrženi najmlajši udeleženci raziskave. Prav tako so študenti azijskega, temnopoltega in mešanega porekla pokazali večjo podvrženost odvisnosti od belopoltih študentov.

Nevarnost odvisnosti

Raziskava je bila objavljena v reviji Frontiers in Psychiatry. Sprožila je več zaskrbljenosti glede tesne povezave med uporabo pametnih telefonov in težave s spanjem pri določenih uporabnikih. Dr Ben Carter, eden izmed avtorjev in redni profesor Inštituta za psihologijo, psihiatrijo in nevroznanost fakultete King’s College London pravi, da njihova študija potrjuje dokaze, da odvisnost od pametnih telefonov negativno vpliva na spanje.

Avtorji sicer opozarjajo, da na odvisnost igra predvsem čas, preživet na pametnem telefonu. Poleg tega pa so pomembni tudi drugi dejavniki. Petina tistih, ki je na pametnih telefonih dnevno preživela dve uri ali manj, je bila označena za odvisne. Polovica tistih, ki naprave uporabljajo več kot 5 ur dnevno, je dejansko odvisnih.

Dekle leži na postelji

Pomemben je tudi čas, ko odložimo telefon. Od tistih, ki so naprave odložili več kot uro pred spanjem, je petina pokazala znake odvisnosti. Medtem sta kar dve petini tistih, ki so napravo odložili manj kot pol ure pred spanjem, pokazali znake odvisnosti.

Mlajši bolj podvrženi odvisnosti

Pri mlajših od 21 let sta bili kar dve petini odvisnih od pametnih telefonov. Pri študentih, starih med 22 in 25 let je bila odvisna tretjina, pri starejših študentih pa dobra četrtina. Negativen vpliv pametnih telefonov na spanje je zelo zaskrbljujoč za duševno zdravje, pravi dr Bernardka Dubicka, vodja katedre za otroško in mladostniško psihiatrijo na Royal College of Psychiatrists.

Številni mladi so se spopadali z motnjami v spancu in duševnimi težavami med pandemijo. Slaba kakovost nezadostnega spanca je lahko obenem simptom in vzrok duševnih motenj. Redna uporaba pametnih telefonov pred spanjem, kar je lahko videno kot odvisnost, lahko močno vpliva na spanje.

Nespečnost zaradi telefona

Dobra spalna rutina je ključnega pomena za zdravje in zadovoljstvo mladih. Ti bi zato morali omejiti uporabo pametnih telefonov v poznih večernih urah. Kot predlog dr. Dubicka omeni, da telefon lahko polnimo v drugi sobi, ne v spalnici.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekSamopodoba in javno nastopanje s Sašo Einsiedler
Naslednji članek3 najbolj preprosti recepti za sladice

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.