Ti je težko med karanteno? Pokliči na to telefonsko številko!

Ukrepi za zajezitev novega koronavirusa so povsem spremenili naša življenja. Zato je popolnoma normalno, da smo žalostni, jezni in osamljeni. Če se spopadamo z že obstoječimi duševnimi motnjami, je lahko trenutna situacija še slabša. Zapomniti pa si je treba, da je pomoč samo en klic stran in na voljo vse dni v tednu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju z drugimi institucijami namreč vzpostavil Telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji COVID-19. Brezplačna številka 080 51 00 je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu. Strokovno pomoč nudijo izkušeni psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

Fantek pravi, da je v redu, ampak začne jokati.

Karantena in različni ukrepi v nas vzbujajo občutke nemoči, strahu in izgube nadzora. Težko napovemo, kaj nas čaka prihodnji teden ali mesec. Skrbijo nas različne stvari, od tega, da zbolimo, do tega, da izgubimo službo. Vsi smo pod dodatnim stresom in včasih je težko videti rešitev iz trenutne situacije.

Telefonska številka je zato namenjena krajšim pogovorom za čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu in negotovosti. Prav tako je namenjen za podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo covid-19, če si izgubil koga zaradi te bolezni, ne veš, kako se spopadati s trenutno situacijo in usklajevati vse obveznosti ter če imaš osebne stiske in težave v času izolacije.

Grafika za pogovor pomaga in telefonska številka
Foto: NIJZ

Če se počutiš preobremenjenega in potrebuješ pomoč, le pokliči na navedeno telefonsko številko. Strokovnjaki so tam zato, da ti pomagajo in čisto nič ni narobe s tabo, če prosiš za pomoč. Živimo v negotovih časih in zato moramo v prvi vrsti poskrbeti za svoje zdravje, tako fizično kot psihično.

Urednica revije Študent

VIRNIJZ
Prejšnji članekCosmedoc – znanstveno podprte vsebine o negi kože, ki rušijo mite
Naslednji članekApplovi računalniki odslej z lastnim čipom

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.