Applovi računalniki odslej z lastnim čipom

Apple je pred nekaj dnevi predstavil svoj novi čip M1, ki bo vgrajen v naprave Macbook Air, Macbook Pro in Mac mini. Čip bo oblikovan posebej za Applove računalnike in ga drugje ne bo. Prehod na lastne procesorje je ena največjih sprememb, ki jo je podjetje uvedlo v zadnjih letih. Prehod naj bi trajal dve leti.

Apple je v sklopu spletne predstavitve predstavil nove naprave s prvim lastnim procesorjem. Računalniški čipi, izdelani za linijo prenosnikov in namiznih računalnikov, bodo zgrajeni po arhitekturi ARM. Čip, ki se bo imenoval Apple silicon, je zasnovan na A14 bioničnem procesorju, ki ga lahko najdemo v novih iPhonih. Med drugim vsebuje osem procesorskih jeder, osem grafičnih jeder, komponento za strojno učenje in združeni krmilnik za pomnilnik. Zadnjih 15 let so Applove računalnike poganjali Intelovi procesorji.

ARM je bolj učinkovit

Ena izmed ključnih prednosti novega čipa naj bi bila nizka poraba energije. Pri Applu trdijo, da bo novi Macbook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari Macbook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije bo tako nizka, da procesor ne bo potreboval aktivnega hlajenja (ventilatorja), zato bodo računalniki delovali praktično neslišno.

Podjetje bo imelo nad svojimi prenosniki in namizji še večji nadzor. Vzpostaviti želijo enotno tehnološko arhitekturo za vse svoje izdelke. Pri Applu trdijo, da naj bi bili novi procesorji po zmogljivosti primerljivi s starimi Intelovimi, kar močno dvomimo. Ne bi bilo prvič, da bi Apple močno podcenil potrebe svojih uporabnikov, kot jih je z MacBookom Pro leta 2015

Novi Maci so iPadi s tipkovnico

Ker je novi M1 procesor osnovan na arhitekturi ARM, govorimo v bistvu o telefonskem procesorju. Ti bodo brez težav poganjali aplikacije z Applove trgovine iOS, ki so namenjene njihovim telefonom in tablicam. Večje težave pa bodo z namiznimi aplikacijami. Te bodo namreč morale biti v celoti prepisane, da bodo delovale na teh procesorjih. Junija so prikazali delujoče verzije programov Microsoft Office in Adobe Lightroom, toda slednji bo uporabnikom na voljo šele čez 1 mesec. Pomembnejše aplikacije, kot je Photoshop pa ne bodo na voljo do naslednjega leta.

To pomeni, da bodo kupci teh novih Macov v bistvu beta testerji, ki se bodo mogli odpovedati številnim aplikacijam in srečevali z vrsto novih še nepoznanih težav.

Cenejši so … za Apple

Apple naj bi z lastnimi centralnimi procesorji prihranil med 150 in 200 dolarjev na čip. 13-inčni model bo na voljo za 1300 USD, kar je enako, kot je stal isti model leta 2018. Torej bo prihranke na ceni v celoti obdržal Apple in jih ne bo delil z uporabniki. V Združenih državah Amerike so že odprli prednaročila za omenjene naprave, v redno prodajo stopijo v prihajajočem tednu.

M1 MacBook Review + Mac Mini

Junior novinar

VIRThe Verge
Prejšnji članekTi je težko med karanteno? Pokliči na to telefonsko številko!
Naslednji članekŽe osmo prestižno mednarodno odličje za vinsko klet Zlati grič to jesen!

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.