V Ljubljani prvi primer okužbe s koronavirusom

Nazadnje posodobljeno 5. 3. 2020, 12:00: Danes so po preiskavah odkrili še en primer koronavirusa pri nas, pacient pa je bil v bližnjih stikih s pacientom, pri katerem so virus odkrili včeraj. NIJZ že izvaja epidemološke raziskave na osebah, ki so bile z obolelo osebo v stiku. Pacient, slovenski državljan, je 29. februarja ob 16.25 iz Maroka priletel na letališče Marco Polo v Benetkah, z letom ATR 938. Oboleli je že na letu imel bolezenske znake, ki jih je pripisoval nedavni poškodbi v Maroku. Po pristanku se je v Ljubljano peljal s prevozi Go Opti. Okuženi naj bi zaradi poškodbe v soboto, 29. februarja, tudi obiskal ljubljansko urgenco. NIJZ poziva vse slovenske državljane, ki so bili na omenjenem letu, ter v soboto v popoldanskih in večernih urah na urgenci UKC Ljubljana, da opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov po telefonu pokličejo zdravnika in se natančno držijo pravil. V izolaciji so že osebe, ki so imele najtesnejše stike z okuženim, prav tako je v izolaciji njegova osebna zdravnica.

V Sloveniji so odkrili prvi primer okužbe s koronavirusom, ki po svetu razsaja že vse od novega leta. Glede na število okužb v naših sosednjih državah, je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo prva okužba pojavila pri nas.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je slabo uro po tem, ko je Inštitut za mikrobiologijo Medicinske fakultete potrdil pozitiven vzorec, podal izjavo za javnost. Pacient, ki naj bi se pred nedavnim vrnil iz Maroka v Ljubljano, naj bi danes začel opažati spremembe v zdravstvenem stanju, zato je obiskal osebnega zdravnika. Po testiranju na Infekcijski kliniki v Ljubljani je bil vzorec pozitiven. Pacient, slovenski državljan, ki naj bi bil po poročanju ministra za zdravje star okoli 60 let, se sedaj nahaja v izolacijski sobi UKC Ljubljana. Tam tudi že preiskujejo, s kom vse je bil okuženi v stiku. Bolnik naj bi se po besedah družinskega zdravnika Igorja Muževiča k zdravniku odpravil peš, kar pomeni, da ni upošteval navodil, ki so v primeru suma okužbe predpisana s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. NIJZ je navedel, da so že začeli zbirati podatke o stikih pacienta z drugimi osebami. Poiskali bodo bolnikove tesne kontakte, jih obvestili ter dali navodila za nadaljnje ravnanje – izolacija, spremljanje zdravstvenega stanja in ukrepanje ob morebitnih znakih bolezni.

Po zadnjih informacijah naj bi se okuženi bolnik počutil dobro, kljub potrjenemu virusu.

Minister za zdravje je poudaril, da ni razloga za preplah, moramo pa biti previdni, napotki pa ostajajo enaki kot do sedaj. Pomembno je, da večkrat na dan umivamo roke, se manj zadržujemo v obljudenih prostorih in smo pozorni na to, da se z rokami ne dotikamo obraza in drugih delov telesa, ter da redno uporabljamo razkužila. Zdravniki poudarjajo tudi, da naj se ljudje s simptomi ne odpravljajo v bolnišnice in zdravstvene domove, temveč naj ostanejo doma in o svojem stanju obvestijo zdravstvene ustanove.

Nujne telefonske številke v primerih suma okužbe ali vprašanjih v zvezi s koronavirusom: 

  • UKC Ljubljana: 01 522 45 40 in 01 522 45 41.
  • UKC Maribor: 031/653-929 je dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 ure in je namenjena vprašanjem v zvezi z boleznijo COVID-19.
  • Splošna bolnišnica Celje: 03/423 30 79. Telefonska številka je dosegljiva 24 ur na dan.
  • Splošna bolnišnica Jesenice: Pokličite na telefonsko številko 051 668 651.
  • Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica: Za nasvet se lahko obrnete na telefonsko številko 05 330 1117.
  • Epidemolog NIJZ: 031 646 617 (vsak dan med 9. in 17. uro).

Na svetu je po podatkih worldmeters.info zabeleženih 95.179 primerov. Od tega je smrtnih primerov 3.254, ozdravljenih primerov pa 51.443. V Italiji so trenutno zabeležili 3.089 primerov, od tega 107 smrtnih izidov. Poleg Slovenije so danes prva dva primera odkrili tudi na Madžarskem in na Poljskem.

Prejšnji članekKoronavirus preložil tudi novega Bonda
Naslednji članekAstronomi zaznali največjo eksplozijo v zgodovini vesolja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.