Vitamin D proti novemu koronavirusu – ali dejansko učinkuje?

V času pandemije koronavirusa si morda že slišal, da se pred virusom vsaj nekoliko lahko zaščitiš z zadostnim vnosom vitamina D. Seveda pa je treba ločiti med znanstveno dokazanimi dejstvi in marketinškimi triki.

Izsledki znanstvene raziskave

V znanstveni raziskavi (Borsche, Glauner in von Mendel, 2021) so ugotovili, da je smrtnost zaradi bolezni covid-19 v negativni korelaciji s statusom vitamina D3. To pomeni, da je več možnosti, da oseba umre za covidom-19, če ima premalo vitamina D. Teoretično bi se smrtnost zmanjšala na skoraj 0 ob koncentraciji vitamina D 50 ng/mL. Poleg tega je koncentracija aktivne oblike vitamina D v krvi močno povezana z resnostjo poteka bolezni.

Vzrok ali posledica?

Pri zgoraj navedenih korelacijah se je treba vprašati, ali lahko visoka koncentracija vitamina D dejansko ublaži potek bolezni ali pa se koncentracija vitamina D v krvi zmanjša kot posledica hujšega poteka bolezni.

Metoda

V študijah, ki jih zajema raziskava, so izmerili koncentracijo vitamina D, preden so bili oboleli za covidom-19 hospitalizirani ali pa ob sprejemu v bolnišnico. To pomeni, da bolezen še ni imela dovolj časa, da bi lahko vplivala na koncentracijo vitamina D pri bolnikih.

Ugotovitev

Zaključek raziskave je torej spoznanje, da je nizek nivo vitamina D3 v krvi lahko vzrok za hujši potek bolezni, in ne posledica bolezni. Zato se kljub cepljenju priporoča dvig vitamina D v serumu nad 50 ng/mL. Da bi to dosegli, je potreben dodaten vnos od 4.000 do 10.000 enot vitamina D na dan, odvisno od vremena. Priporoča se tudi sočasno jemanje 200 mikrogramov vitamina K, ki poskrbi, da se kalcij, sproščen prek vitamina D, absorbira v kosti, in ne v ostala tkiva.

Vitamin D … učinkuje!

Ob vseh preventivnih ukrepih, kot so socialno distanciranje, nošenje mask in higiena, so mnogi pozabili, da je naš imunski sistem tisti, ki nas ščiti pred boleznimi in jih tudi premaguje. Njegova moč je odvisna od prehrane, fizične pripravljenosti, spanja in gibanja. Pomemben dejavnik pa je tudi nivo vitamina D v krvi. Znano je, da je pomanjkanje vitamina D precej razširjeno, predvsem na območjih višjih geografskih širin. Jemanje prehranskih dopolnil z vitaminom D je torej poleg ostalih ukrepov ravno tako pomemben način, s katerim lahko zmanjšaš verjetnost negativnih posledic koronavirusa.

Prejšnji članekEvropska mladinska nagrada Karla Velikega
Naslednji članekNič več denarnice! Z aplikacijo Curve lahko plačuješ brezstično

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.