Zobna ščetka

Zobozdravniki opozarjajo, da imajo študentje glede na prehrano, ki jo zauživajo (premalo sadja in zelenjave in veliko preveč čokolade ter drugih sladkarij, ki jih potrebujejo za napenjanje možgančkov) dokaj slabe zobe. Predvsem prepogost je pojav kariesa oziroma plaka. Rešitev? Beri dalje …

Zobna sklenina je najtrša snov v človeškem organizmu, vendar pa je kljub svoji trdoti občutljiva na kisline. Kisline v ustih proizvajajo bakterije, ko presnavljajo sladkorje, ki jih vnašamo v naša usta s hrano. Če si zob ne umijemo po vsakem obroku, imajo bakterije na voljo obilne količine sladkorjev, kar pomeni, da proizvedejo tudi večje količine kislin, ki “nažirajo” zobno sklenino. Tako nastane zobna gniloba ali karies. Karies je skoraj brezbarvna obloga, ki se nenehno nalaga na naše zobe. Skrije se v medzobne prostore in na tista mesta, ki so ščetki težje dosegljiva. Če ne obiščemo zobozdravnika, da bi oboleli zob saniral, lahko zob sčasoma popolnoma razpade.

Električna zobna ščetka dejansko lahko odstrani bakterije plaka med zobmi in z ostalih težje dostopnih mest, saj čisti s kombinacijo visokofrekvenčnega ščetkanja in nežnih zvočnih valov. S kliničnimi raziskavami je dokazano, da zmanjšuje krvavenje dlesni in odstrani 80% zabarvanosti, ki jo povzročajo tobak, kava in pravi čaj ter hkrati preprečuje bolezni dlesni. Z visoko frekvenco, tudi do 31.000 gibov v minuti in odgovarjajočo amplitudo gibanja ščetin, ustvarjajo električne zobne krtačke dinamično fluidno delovanje, ki pomaga bolje očistiti medzobne prostore. Čeprav je večina električnih zobnih ščetk izredno učinkovita pri odstranjevanju plaka, pa ostaja ščetka do vaših dlesni in tudi občutljivih zob nežna.

Lastnosti električnih zobnih ščetk:
” Patentirana tehnologija zvoka ustvarja dinamično fluidno delovanje (dynamic fluid action), ki pomaga očistiti prostore med zobmi in pod robom dlesni.
” Na vitkem vratu, nameščenem pod rahlim kotom, je majhna glava z izredno nežnimi, na različne načine prirezanimi ščetinami – za varno in temeljito čiščenje.
” Ponavadi lahko izbirate med dvema stopnjama hitrosti in sicer med visoko – za učinkovito odstranjevanje zobnih oblog ter nizko – za občutljiva mesta.
” Ergonmično držalo omogoča enostavno in varno uporabo, tudi kadar je ščetka mokra.
” Smartimer je funkcija samodejnega izklopa ščetke po treh minutah delovanja.
” Quadpacer ali funkcija nastavitve merilnika 30-sekundnih intervalov olajša enakomerno čiščenje posameznih kvadrantov zobovja. Možnost nekaterih električnih krtačk je tudi dodatnih 30 sekund za intenzivno nego kritičnih predelov.

Kako kupiti električno zobno ščetko?
Pri tovrstnih artiklih je zelo pomembno, da se seznanite z dosego točk, ki jih je posamezna električna zobna krtačka dosegla na testu kakovosti. Nekatere ščetke imajo dosego točk napisano že na embalaži, za druge pa je resnično najbolje, če se pozanimate kar sami. Dokazano je tudi, da ščetke, ki so najbolj propagirane kot najboljše, dejansko to sploh niso. V raziskavi, ki prikazuje kako kvalitetno električne zobne krtačke očistijo naše zobe v treh minutah, so se cenejše ščetke mnogokrat uvrstile višje kot dražje. Vendar pa vse električne zobne ščetke vsekakor presegajo navadne.

Čiščenje zob z električno zobno ščetko je veliko lažje kot z navadno in tudi veliko bolj kvalitetno. Že po trikratnem čiščenju zob boste ugotovili spremembo barve, vaši zobje bodo bolj gladki in tudi tisti, ki imate težave z zadahom se boste le tega dokaj hitro znebili. Paziti je potrebno seveda na vzdrževanje ščetke, kar pomeni predvsem dobro čiščenje nastavka po uporabi. In še ena zelo pomembna zadeva. Kadar nimate pri roki električne zobne ščetke, imejte vedno in povsod s seboj tudi navoskano zobno nitko z aminfluoridom. Tako si resnično lahko po vsaki jedi očistite medzobne prostore in s tem naredite velik korak proti boju s kariesom. Že dolgo let je na vrhu lestvice zobna nitka Elmex.

Maja Müller

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.