Bossaball

Bossaball je šport, ki izvira iz Belgije, vendar ga igrajo tudi že v drugih državah kot so Brazilija, Nizozemska in Španija. To je igra z žogo, ki vsebuje športne elemente nogometa, gimnastike in capoere (brazilski bojni ples). Vse pa se dogaja … le kje drugje kot na trampolinu in veliki zračni blazini!

In kako pravzaprav izgleda ta športna noviteta?
Igralna površina sestoji iz velike zračne blazine, ki ima integrirana dva posebna trampolina. Le ta sta ločena z mrežo za odbojko in skrbita za to, da lahko igralec na trampolinu skoči dovolj visoko in odbije žogo na drugo stran igralne površine. Zelo zanimivo pa je, da je za postavitev te velike igralne površine potrebno manj kot 45 minut.

Potek igre:
Več kot jasno je, da igro lahko igrata največ dve ekipi. Vsaka ekipa šteje od 3 do 5 igralcev. En igralec – napadalec, je pozicioniran na trampolinu, ostali pa okoli njega na zračni blazini. Igralec, ki servira prvo žogo, lahko servira z roko ali nogo. Pomembno je le, da žoga pride čez mrežo v roke nasprotne tekmovalne ekipe. Nasprotna ekipa pa mora nadaljevati igro in sicer v kombinaciji ne več kot osem medsebojnih podaj, preden žogo zopet vrnejo čez mrežo prvotni ekipi. Pomembno pa je vedeti, da izmed osmih medsebojnih podaj ne smeta biti več kot dve podaji z glavo ali nogami in ena podaja z roko. Podaje z rameni, hrbtom, “ritko”, … so dovoljeni večkrat oziroma dokler se ne preseže maksimuma osmih skupnih medsebojnih podaj. Medtem, ko si ostali člani ekipe medsebojno podajajo žogo, skače napadalec na trampolinu in poskuša pridobiti najvišjo možno višino. Napad se prične, ko eden izmed sotekmovalcev poda žogo napadalcu na trampolinu in jo le ta poda visoko v zraku z nogami ali rokami na nasprotno stran mreže.

Nasprotna ekipa se mora potruditi podano napadalčevo žogo obdržati s podajami, nekako približno tako, kot poznamo pravila iz odbojke. Vendar zopet si lahko med seboj podajo največ osem podaj, preden naredijo ofenzivo na nasprotnikovo stran. V primeru, da se žoga dotakne mreže ali pade na tla, morajo igralci v nasprotni ekipi menjati igralni položaj v krožnem zaporedju. Torej zopet tako kot pri odbojki.

Točkovanje:
Točkovanje pri tej igri je sicer zelo resno in prav tako igra, pa vendar čisto nič zapleteno. Kadar se žoga dotakne katerekoli površine tal na igralni površini, je nasprotna ekipa upravičena do pridobitve točk. Tri točke se podelijo, če žoga pade na talno površino trampolina in ena točka kjerkoli zunaj trampolina. Igralec, ki servira prvo žogo, ima na razpolago tri servise. Če mu v treh poskusih ne uspe žoge odbiti na nasprotnikovo stran, si le-ti pridobijo eno točko. Igra se konča, ko ena od ekip pridobi 25 točk. Nato se zamenjajo igralne površine in igra se ponovno prične. Bossaball se igra v treh setih.

Svežina sambe:
Zelo pomembno! Bossaball je potrebno igrati v družbi dobre glasbe – sambe. Tako v državah, kjer je igra že ustaljena, poleg tekmovalne površine pripravijo tudi dobro glasbeno ozvočenje, k sodelovanju pa povabijo tudi dobrega animatorja in dobrega DJ-ja. Naloga teh je poskrbeti za dobro vzdušje tako igralcev kot tudi obiskovalcev.

Bossaball je igra, pri kateri je resnično potrebna dobra kondicija. Vsi vemo kako težko je že samo stati na debeli zračni blazini, kaj šele loviti žogo in biti pozoren kako jo odbije tvoj ekipni partner (z glavo, nogo, roko, …). Igra se odvija zelo hitro, zato so ravnotežne vaje zelo priporočljive. Prav tako napadalec na trampolinu nima lahkega dela. Je pa to tudi najbolj priljubljena točka igre. Po svetu so že organizirani tako redni treningi kot redna tekmovanja v bossaball-u. Prav na enem od takih profesionalnih tekmovanj je zanimivo videti vse mogoče improvizacijske salte, dvojne in trojne, kaskaderske sposobnosti profesionalnih igralcev in navsezadnje tudi zelo smešne padce. In brez skrbi, tudi če se boste znašli ob igri samo kot gledalci, vam bodo od smeha pritekle solze.

In kje vse lahko igra poteka?
Igre se lahko udeležimo pred različnimi turističnimi hoteli v zgoraj naštetih državah, plažah, parkih, beach klubih, glasbenih festivalih po Evropi, poletnih kampih, športnih sejmih, na različnih prodajnih promocijah, vodnih parkih, nakupovalnih centrih in smučarskih središčih. Prav tako imajo bossaball že v nekaterih šolah in večjih diskotekah po Evropi. Tisti pa, ki malo manj potujete, si lahko novo vrsto športa ogledate tudi v Ljubljani in sicer na vsakoletnem športnem sejmu.

Naj omenimo tudi, da zelo veliko tujih športnih zdravnikov specialistov priporoča igro, saj je izrednega pomena za naše telo. Ker se vse odvija na trampolinu in zračni blazini, naša kolena in sklepi prav nič ne trpijo, naše telo pa porablja kalorije in kopiči mišično maso spodnjega dela telesa “kot za stavo”. Kot zanimivost naj povemo še to, da se tovrsten šport počasi uveljavlja tudi v shujševalnih programih.


Maja Kranjc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.