5 razlogov, zakaj jesti temno čokolado

čokolada v ustih

Že Olmekom, Aztekom in Majem je bilo jasno, da je čokolada izvrstno živilo. Preberi si, zakaj si jo lahko brez slabe vesti pogosto privoščiš.

Bogata z antioksidanti

Temna čokolada velja za eno izmed živil, najbogatejših z antioksidanti. Kakav in grenka čokolada vsebujeta številne pomembne antioksidante, precej več kot večina ostalih živil.

stopljena čokolada

Bogata s hranili

100 gramov temne čokolade (70 ̶ 85 %) vsebuje 67 % priporočenega dnevnega vnosa železa, 58 % magnezija, 89 % bakra, 98 % mangana. Vsebuje tudi veliko kalija, fosforja cinka in selena. Poleg tega ima 11 gramov vlaknin in veliko koristnih maščob. 100 gramov temne čokolade ima približno 600 kalorij.

Niža krvni pritisk

Bioaktivne sestavine v kakavu lahko izboljšajo krvni pretok v arterijah in tako nižajo krvni pritisk.

temna čokolada

Zmanjšuje tveganje za srčna obolenja

Raziskave so pokazale znatno znižanje tveganja za srčna obolenja pri ljudeh, ki uživajo veliko (temne) čokolade.

Spodbuja delovanje možganov

Čokolada spodbuja krvni pretok, to pa pozitivno vpliva na delovanje možganov. Pripomoreta tudi stimulanta, ki ju vsebuje: kofein in teobromin.

Dober tek!

Nika Grizila
Nika Grizila

Novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (5 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.