Netflixova statistika po spremembi ne pomeni nič

V zadnjih treh mesecih leta 2019 je Netflix pridobil 8 milijonov novih članov. Tej številki, ki je bila manjša, kot so predvidevali, je močno pripomogel Disney. S svojo platformo Disney+ je bil direkten tekmec Netflixu in vsi smo videli Baby Yoda meme, ki so preplavili internet. Vodilni pri Netflixu pravijo, da so jim vzeli le čisto majhen košček gledalcev, gre se bolj za princip deljenja gledalcev. Tisto, kar je Netflix nato naredil, je nekaj, kar se načeloma ne bi smelo zgoditi. Spremenil je statistiko ogledov, kar bi lahko bilo prilagojeno zaradi večje konkurence.

Pred spremembo: en ogled je pomenil, da si je član ogledal več kot 70 % filma ali epizode serije.

Po spremembi: vsaka oseba, ki izbere film ali serijo in pogleda vsaj 2 minuti. »Dovolj dolgo, da izbira ni bila ponesreči,« so z besedami to spremembo pospremili pri Netflixu.

The Witcher
The Witcher

Zakaj je to problem?

Ko večje televizijske hiše sporočijo svoje oglede oziroma ratinge, so ti pravilni in pospremljeni z odlično logiko, ki jo lahko vsak razume.
Primer: Prvo epizodo serije Živi mrtveci si je v povprečju ogledalo 5,25 milijona ljudi. To pomeni, da je bilo na ekrane skozi eno uro epizode »prilepljenih« toliko ljudi. V tem primeru oziroma v primeru televizijskih oddaj se vedno vzame povprečje, ki se ravna po Nielsenovem štetju, kot se to imenuje v ZDA.

Netflix se je tako raje odločil iti v smer »odločitve gledanja« in ne dejanskega ogleda filma. Dvomim, da je na to spremembo vplival Disney s svojo, ali Amazon s svojo platformo, ampak so žal obsedeni s številkami in se radi hvalijo z milijoni ogledov. Verjetno še nekaj let v streamanju ne bo enakega štetja kot na televiziji. Medtem ko se nekatere televizijske hiše trudijo ustvariti formulo, ki bi pravično štela oglede tako televizijskih oddaj kot filmov na takih platformah. Lepo bi bilo, da bi se temu pridružili tudi Netflix, Disney, Amazon, Hulu in drugi. A verjetno se ne bodo.

Witcher najbolj gledana serija

Tako so objavili, da si je 76 milijonov ljudi ogledalo serijo The Witcher. Lahko temu verjamemo, če je pogoj ogled le 2 minuti ene epizode? Ne vemo. Film 6 Underground, v katerem igra Ryan Reynolds, naj bi si ogledalo več kot 83 milijonov ljudi. Film Bird Box, ki je izšel leta 2018, je pod tisto pravo statistiko imel v prvih štirih tednih kar 80 milijonov ogledov. To je podatek, ki mu lahko verjamemo, saj je en ogled štel, če si videl 70% filma. Morda še najlepši primer bi bil s filmom Irec, ki traja 3 ure in pol. Tisti 2 minuti, ki pomenita, da si je nekdo film ogledal, sta točno 0,095 % celotnega filma.

Prišli smo do zaključka, da nova statistika ne pomeni čisto nič.

Irec

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekFeminizem uničuje (ustvarja) filme
Naslednji članek5 razlogov, zakaj jesti temno čokolado

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.