6 nasvetov za zdravo prehranjevanje

Young woman buying diary product and reading food label in grocery store.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Zdrava prehrana je za študenta včasih izziv. Zaradi natrpanih urnikov, omejenih proračunov in omejenega dostopa do prostorov za kuhanje se zlahka zanašamo na hitro hrano, prigrizke iz priročnih trgovin in predelano hrano. Vendar se je z malo načrtovanja in truda mogoče zdravo prehranjevati tudi kot študent. Tukaj je nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pri bolj zdravem prehranjevanju.

1 set of plates of food isolated on a white background, top view
Foto: nitrub iz iStock

Načrtuj vnaprej

Eden od ključnih elementov zdravega prehranjevanja je vnaprejšnje načrtovanje obrokov. S tem se lahko izogneš slabim odločitvam pri izbiri hrane, ko se ti mudi ali ko si lačen. Naredi nakupovalni seznam zdravih živil in sestavin ter načrtuj obroke za teden vnaprej. Tako se boš lažje držal zdrave prehrane in se izognili impulzivnim nakupom.

2 Happy millennial African American girl cooking in kitchen and having fun, listening to music from headphones, dancing, singing at whisk microphone, enjoying home activities and entertainment
Foto: fizkes iz iStock

Kuhaj svoje obroke

Kuhanje lastnih obrokov je odličen način za zagotavljanje zdrave prehrane. Ne le, da imaš večji nadzor nad sestavinami in velikostjo porcij, temveč je to lahko tudi zabaven in ustvarjalen način eksperimentiranja z novimi živili in recepti. Če nimaš dostopa do kuhinje, poskusi za pripravo zdravih obrokov v študentskem domu ali stanovanju uporabiti prenosni kuhalnik, mikrovalovno pečico ali električno ponev.

3 Various Nuts in  bowls on white background, top view, copy space. Nuts assortment - pecans, hazelnuts, walnuts, pistachios, almonds, pine nuts, peanuts, pumpkin seeds.
Foto: Mizina iz iStock

Izbiraj polnovredna živila

Polnovredna živila so živila, ki so minimalno predelana in jim niso bile odvzete hranilne snovi. Primeri polnovrednih živil so sadje, zelenjava, polnozrnata žita, puste beljakovine ter oreščki in semena. Čim pogosteje izbiraj polnovredna živila in se izogibaj visoko predelanim živilom z veliko sladkorja, soli in nezdravih maščob.

Pakiraj zdrave prigrizke

Če boš pakiral zdrave prigrizke za na pot, se boš izognil skušnjavi, da bi posegel po hitri hrani ali nezdravih prigrizkih. Primeri zdravih prigrizkov so sveže sadje, surova zelenjava, humus in polnozrnati krekerji.

Pij vodo

Pitje vode je najboljši način, da ostaneš hidriran. Ohranjanje hidracije je namreč pomembno za splošno zdravje. Izogibaj se sladkim pijačam, kot so gazirane pijače in energijske pijače, in raje izberi vodo ali nesladkane pijače.

6 salmon, fish, seafood
Foto: cattalin iz Pixabay

Upoštevaj zmernost

Čeprav je pomembno, da se prehranjujemo zdravo, je pomembno tudi, da v svojih najljubših živilih uživamo zmerno. Tu in tam si lahko privoščiš kakšen priboljšek, vendar poskušaj omejiti vnos nezdrave hrane in se večino časa osredotočaj na zdravo izbiro.

Kako se prehranjevati zdravo v prenatrpanem urniku?

Zdravo prehranjevanje je mogoče z nekaj načrtovanja in truda. Z načrtovanjem vnaprej, kuhanjem obrokov, izbiro polnovrednih živil, pakiranjem zdravih prigrizkov, pitjem vode in zmernostjo lahko vzdržuješ zdravo prehrano in se počutiš najboljše. Ne pozabi, da je zdrava prehrana ključni del splošnega zdravja in dobrega počutja, zato je pomembno, da jo uvrstiš med prednostne naloge svojega vsakdana.

Prejšnji članekSte pripravljeni na največjo pustolovščino?
Naslednji članekPotrjeni novi filmi iz sveta Gospodarja prstanov in Hobita

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.