Ameriški BBQ in njegove regijske različice

Top down view of Texas-style steakhouse lunch with sausages, pulled pork and brisket
Foto: Sagnik Dasgupta on iStock

Čez lužo se je metafora talilnega lonca najlepše udejanjila ravno v piskrih. Tako heterogeni kulinariki, kot jo imajo zaradi stičišča kultur Američani, se ob rob težko postavi katerakoli druga. A kljub tej raznolikosti bo tvoj odgovor na vprašanje, kaj se ti zdi tipična ameriška hrana, verjetno podoben temu: hamburger, hot dog, pojedina z žara (barbecue).

BBQ ni le sinonim za piknik

Čeprav se za piknik, na katerem strežejo jedi z žara, uporablja isto poimenovanje kot za dotične jedi, pojma nista povsem istovetna. Ko te Američan povabi na »barbecue«, lahko pričakuješ podobno hrano kot na domačih piknikih: burgerje, hrenovke in mešano meso s prilogami. A beseda barbecue pomeni tudi specifični način priprave pojedine z žara, vključno z omakami in prilogami, kot se pojavljajo v regijskih različicah. Pri nas je hrana z žara nekaj, česar se občasno razveselimo ob lepem vremenu, Američani pa so stvar vzeli resno. Tako resno, da ves svet pozna značilno sladko omako, ki se ji reče preprosto BBQ omaka.

Classic southern bbq sides with beans, cole slaw, mac and cheese and collard greens
Foto: VeselovaElena iz iStock

Kaj točno je BBQ omaka?

Temnordeča ali rjava omaka, ki zaradi sladkobe nekoliko spominja na kečap, se je na ameriškem jugu izkazala za jabolko spora. Uporablja se sicer tako kot marinada kot za pomakanje. Sestavine se razlikujejo, a večinoma je osnova kis, paradižnikov koncentrat ali oboje, temu pa se doda omako Worcestershire, tekoči dim, čebulo v prahu, gorčico in sladkor ali melaso. Današnje različice izvirajo iz načina priprave, ki so ga na vzhodu Severne in Južne Karoline razvili afriški sužnji. V omaki je bil kis, mlet črni poper in posušeni čiliji.

bowls of various sauces on black stone background, top view
Foto: Magone on iStock

Južnjaki se radi prepirajo, čigava omaka je prava. V zahodni Severni Karolini so kisu, popru in čilijem dodani paradižnikov koncentrat, mezga ter kečap. Južna Karolina je znana po rumenkasti omaki, ki temelji na gorčici, kisu, sladkorju in začimbah. BBQ je v Memphisu pripravljen brez marinade in meso le začinijo, nato pa pomakajo v omako, ki je podobna vzhodnokarolinški, z dodatkom melase in drugih začimb. Teksaška različica uporablja več začimb, v Alabami pa pripravljajo belo omako z majonezo in jabolčnim kisom.

BBQ omaka, ki jo kupiš, je največkrat v stilu Kansas Cityja. Podobna je tisti iz Memphisa, le da je bolj gosta in sladka.

Na kaj pomislijo Američani, ko slišijo »barbecue«?

Meso na žaru je v ZDA specialiteta juga. Tamkajšnje zvezne države so meso, priloge in nenazadnje tudi sladki ledeni čaj, ki gre zraven, razvile v znanost. Kdor obišče ameriški jug, pač mora obiskati še restavracijo, ki streže BBQ – ponavadi kar na pladnjih, ker je hrane za krožnik preveč. Na njih se bodo največkrat znašla rebra, natrgana svinjina in brisket (goveja prsa). Zraven bo izbor prilog, kot so: mac & cheese (makaroni s sirom), pečen fižol ali koruza, coleslaw (zeljna solata), kruh in seveda omake.

Barbecue Smoked Brisket and Ribs Platter with Pulled Pork and Sides
Foto: bhofack2 iz iStock

BBQ specialitete po regijah

Vsaka zvezna država na jugu se žara loteva po svoje, kar pomeni, da prioritizirajo različne kose mesa, zraven pa seveda sodi lokalna BBQ omaka.

An overhead view of a large tray of Texas barbecue foods, including beef rib, beef brisket, sausage, pulled lamb, plus sides of pickles, mac and cheese, grits, beets, bread, and more.
Foto: Ant DM iz iStock

1Teksas

V zvezni državi Teksas kraljuje brisket. Najpogostejši način priprave je dimljenje, ki lahko traja tudi po cel dan. Priljubljene so tudi klobase in goveja rebra, prav tako dimljena.

2Karolina

Karoline so znane po omakah na osnovi kisa ali gorčice, na žar pa najraje dajo natrgano svinjino. Zanjo lahko uporabijo celo žival, ali samo svinjsko ramo. Največkrat gre zraven še coleslaw.

3Kansas City

V Kansas Cityju (zvezna država Missouri) imajo radi izbiro, zato skupaj pripravljajo rebra, natrgano svinjino, brisket, klobasice in piščanca. Znani so po specialiteti, ki se ji reče burnt ends – mastni deli brisketa so narezani na kocke in dimljeni tako dolgo, da nastane res hrustljava skorjica.

Smoked meat assortment on wooden board. Top view of sliced beef brisket, pulled pork, ribs, coleslaw salad, pickles.
Foto: golubovy on iStock

4Memphis

V Memphisu so ljubitelji tako svinjskih reber kot natrgane svinjine. Bolj kot marinade so značilne suhe začimbe.

5Alabama

V Alabami je piščanec jasni favorit. Navadno je dimljen in premazan z belo omako iz majoneze, kisa, soli, popra ter limoninega soka.

Prejšnji članek10 zanimivih dejstev o Jadranskem morju
Naslednji članek5 poceni destinacij za poletje 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.