5 poceni destinacij za poletje 2024

Small retro car with baggage, luggage and beach equipment on the roof, fully packed, ready for summer vacation, concept of a road trip with family and friends, dream destination, very vivid colors with dominant blue sky and ocean and bright orange car.
Foto: snorkulencija iz iStock

Poletje je tu in z njim tudi čas počitnic in dopustov. Vsak se poleti rad odpravi na zaslužen oddih. Potovanje v nove kraje in odkrivanje znanih in malo manj znanih čudes je lahko drago in tako za marsikoga neizvedljivo. Poletje je vrhunec sezone in tako so cene prevoza in nastanitve pogosto dražje kot v ostalih mesecih izven sezone. Da boš lahko tudi ti užival/a v vsaj nekaj dneh brezskrbne uživancije, ti v nadaljevanju predstavljamo 5 poceni destinacij za poletje 2024!

Končni strošek potovanja je seveda odvisen od različnih dejavnikov. To so npr. država v katero potuješ, cena prevoza, dnevni izdatki za hrano ter nastanitev, ter nenazadnje tudi aktivnosti, ki jih počneš čez dan (ali noč).

1Mehika

Puerto Vallarta is a paradise on the Pacific coast of Mexico, in the state of Jalisco. It is famous for its beaches, water sports and nightlife.

Mehika je ena najcenejših počitniški destinacij za poletna potovanja in je zagotovo vredna obiska. Je dom ene največjih metropol na svetu, z nekaterimi dih jemajočim plažami.

Mehiko je vredno obiskati že samo zaradi hrane. Za okoli 3 eur, lahko na ulici oziroma v restavraciji dobiš celoten obrok, ki ti bo dal moč za nadaljnje raziskovanje. Mehiška hrana vključuje takose, carnitas, carne asada in še veliko različnih poceni in okusnih jedi.

Iz vidika cenovne dostopnosti je Mehika prava izbira za poletno popotniško destinacijo. Za manj kot 20 eur se lahko potapljaš v kristalno čisti vodi, ješ okusno ulično hrano in se praktično brezplačno sproščaš na belih peščenih plažah.

Povprečen dnevni strošek v Mehiki je okoli 30-50 eur.

2Nepal

Patan .Ancient city in Kathmandu Valley. Nepal
Foto: Lindrik iz iStock

Nepal je dobra izbira za turiste z omejenim proračunom in popotnike, ki imajo radi naravo ter pohodništvo.. Vzpon na Everest je sicer lahko drag, vendar je treking po manj znanih (a kljub temu lepih) gorah Nepala še vedno dostopen in cenovno ugoden.

Svetujemo le, da si previden pri internetnih rezervacijah hotelov in drugih aktivnosti, saj si lahko hitro tarča prevare.

Nepal je cenovno ugodna destinacija za pohodnike, saj stroški v povprečju znašajo okoli 10 eur na dan na nižjih nadmorskih višinah in približno 20 eur na glavnih poteh, kot je Circuit Annapurna.

Povprečen dnevni strošek v Nepalu je okoli 40-60 eur.

3Turčija

Aerial view of a fleet of hot air balloons, in Cappadocia, Turkey, at sunrise. Cappadocia is a popular tourist destination.

Turčija je država z vzhodnim in zahodnim vplivom in ima raznoliko kulturno dediščino, ki jo lahko opazimo tako v njeni arhitekturi kot tudi hrani. Z nedavnim padcem valute, je Turčija postala pravi dragulj za vse popotnike z omejenim proračunom. Sicer so cene nižje izven sezone (med oktobrom in marcem), vendar je primerna tudi kot poletna “poceni” destinacija.

Turčija je iz leta v leto bolj dostopna in obiskana, saj ponuja različne cenovno dostopne atrakcije. Po relativno nizkih cenah lahko obiščeš znane lokacije kot so Modra mošeja, naravni termalni bazeni Pamukkale…

Nizkocenovna potovanja so lažje izvedljiva zaradi prihrankov pri prevozu in nastanitvi, ki jih nudijo nočni avtobusi. Zahvaljujoč okusni turški kuhinji so na voljo tudi okusne in cenovno ugodne restavracije z dobro hrano.

Povprečen dnevni strošek v Turčiji je okoli 50-100 eur.

4Egipt

Beautiful Nile scenery with sailboat in the Nile on the way to pyramids, Aswan, Egypt.

Egipt je popularna poletna destinacija, ki ponuja veliko doživetij in aktivnosti. Lahko si ogledaš znane piramide, se voziš s čolnom po Nilu, jahaš kamele… Vse te aktivnosti pa so zaradi nedavnega povečanja vrednosti egiptovskega funta še nekoliko bolj cenovno dostopne.

Egipt ponuja nastanitev po razumnih cenah in okusno hrano, da nadomesti visoke stroške nekaterih slavnih znamenitosti, kot je npr. Dolina kraljev. Kljub temu Egipt ostaja zlati rudnik za turiste, ki iščejo neverjetno potovanje, ne da bi presegli svoj proračun.

Povprečen dnevni strošek v Egiptu je okoli 30-50 eur.

5Portugalska

Yellow vintage tram on the street in Lisbon, Portugal. Famous travel destination

Portugalska je fantastična izbira za vse, ki si želijo počitnice preživeti v Evropi. V državi, ki ima več kot 300 dni sončne svetlobe lahko uživaš v okusnih morskih sadežih, slastnih vinih, priznanih sladicah in še marsičem.

Za cenovno ugodno in dostopno izkušnjo izberi naravne lepote obale Alentejo, namesto natrpanih letovišč. Najcenejša oblika nastanitve na Portugalskem so hostli. Sobo v študentskem domu lahko najdeš že za 15-20 eur na noč.

Portugalska je med najbolj ugodnimi potovalnimi destinacijami v Evropi. Obstaja nešteto možnosti za potovanja po razumnih cenah, od vožnje z vlakom do Madrida do potovanja med kraji po vsej državi.

Povprečen dnevni strošek na Portugalskem je okoli 60-80 eur.

Junior novinar

VIRcruiseshipmania.com
Prejšnji članekAmeriški BBQ in njegove regijske različice
Naslednji članekPredelava serije Pisarna ni to, kar mislimo

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.