Bojmo se sladkorja

Sladkor. Največji strup 21. stoletja. Bela smrt. Orgazem za jezik. Snegec iz nebes. Satanov prhljaj … Okej, tako ga nihče ne imenuje. A vseeno, dejstvo ostaja – sladkor je eden izrazito slabih fantov.

Kvarni efekti sladkorja

Toda zakaj, pravzaprav? Zakaj je problematičen? Na prvi pogled bi pač rekli: ‘jebiga, kalorije kot kalorije. Če športiram, mi ne bo hudega, ker jih pač pokurim. Kajne?’. Ah, prijatelj(ica), zadeva vendarle ni tako črno-bela. Poenostavljeno, da ne zaidemo preveč v znanstveno klobasanje – beli sladkor kot dodatek k prehrani obremenjuje jetra, kisa telo, deluje vnetno, pospešuje staranje, in, ne navsezadnje, tudi kvari zobe.

Za nameček nam zasužnji um. Dokazano je, da sladkor zasvoji človeka v enaki meri kakor kokain. Komu od nas se bo to zdelo hecno, a vendar čez lužo že dolga leta poznajo pravcate klinike za odvajanje od sladkorja. S teh ustanov so znani primeri, ko kdo pade v besni šok in mu nato morajo sestre s tubo nabrizgati v usta cca. 20 enot marmelade. Brez šale. Da, da, tako resna je lahko ta odvisnost. Pa saj vidimo že pri sebi, kako je. Če nam kdo odreče tisto čokoladico ali zavitek ali karsigabodi že, hitro zapademo v nejevoljo ali celo doživimo epizodo svete jeze.

Alternative

K sreči poznamo mnoge nadomestke za sladkor. Eden bolj znanih je vsekakor stevia, nekaka novodobna, rastlinska inačica starega aspartama (minus toksičnost). Obstaja pa še celo morje drugih sladilnih formulacij, ki namesto praznih kalorij in fruktoze prinašajo skrivnostno kemično formulo. Da ne naletimo na kaj potencialno strupenega, se pred uporabo posvetujmo s stricem Googlom.

Umetna sladila so super, ker (vsaj tista bolj naravna) ne škodujejo telesu kakor ‘klasični cuker’. Segment, ki ga ne gre zanemariti, je edino mentalni. Da, možganska kemija je hecna stvar. Kar vtaknemo sladkega v usta, sproži zgoraj, v umski žolci, plaz užitkarskega hormona dopamina. In to ne glede na to, ali uporabljamo umetno sladilo ali klasično. V vsakem slučaju si, odvisniki, damo novo dozo naše droge. Če se torej želimo spopasti s to našo ‘zasvojenostjo’, se raje izogibajmo vsemu sladkemu! (Pisec odvije nov čokoladni kolač, skomigne, in zagrize).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.