Kako reči NE?

Reči ne je večkrat težko, sploh v času grajenja kariere. Kristjan nas je naslovil s prav posebnim problemom.

Spoštovani!

Imam velik problem, ker ne znam reči NE. Vsi okoli mene imajo nešteto želja in prošenj. Toliko obveznosti si nakopljem na glavo, da se mi bo zmešalo. Najhuje je, da večino stvari sprejmem z veseljem, včasih se celo sam ponudim. Seveda mi je kasneje žal, ampak je prepozno. Vsi računajo name, da bom pomagal. Že tako imam polno dela, saj poleg fakultete delam še v enem podjetju.

Ljudje so prijazni z mano, kar mi paše – ampak ne vem več, če je to samo zaradi tega, da jim ustrežem. Dovolj imam! Mislim da bom kmalu eksplodiral in jim povedal, kar jim gre. Tako ne morem več naprej! Kako so našli prav mene in se mi obesili okoli vratu? Počutim se nemočno. In na koncu zamujam s svojimi obveznostmi. Je sploh kakšna rešitev razen prepira?

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Kristjan

ODGOVOR:

Dragi Kristjan,

Vidim, da vas je hudo razjezila vaša ustrežljivost. Ponavadi smo sami tisti, ki na različne načine pokažemo ljudem, kako naj se obnašajo do nas in z nami ravnajo. Če ne zmoremo reči NE, nas začnejo izkoriščati, posledica pa je izčrpanost in izgorelost. Ko se preveč trudimo, da bi ugajali drugim, pozabljamo nase. To ste tudi sami že ugotovili. Ljudje, ki ne znajo reči NE, ponavadi sebe in svojo vrednost doživljajo izključno prek drugih in nezavedno pričakujejo, da bodo na tak način prišli do ljubezni in spoštovanja.

Zakaj je tako težko reči NE? Predvsem zato, ker smo se tako naučili. Večino otrok vzgajajo v poslušnosti in ponižnosti. S tem smo tudi sprejeli vrednote kot so ustrežljivost, prijaznost, pomoč bližnjemu, … V ozadju pa se skriva tudi želja po ugajanju in številni strahovi – nesprejetje, nenaklonjenost, zamera, ničvrednost, osamljenost, občutek krivde, … Z brezmejno ustrežljivostjo krepimo svoj ego, občutek, da smo pomembni in nepogrešljivi.

Menim, da je zelo lepo in prav, če ste pripravljeni pomagati in razveseliti soljudi. Konec koncev takšne stvari osrečujejo obe strani. Vendar pa le takrat, ko so nam pomembne tudi naše potrebe in želje ter upoštevamo svoje prioritete. Zato je potrebno postaviti meje. Tisti, ki to počnejo, so v družbi zelo cenjeni in spoštovani. Ni dovolj le zamenjati DA z NE. Potrebno se je postaviti zase, se soočiti s svojimi strahovi in občutki ter se odločiti za spremembo.

Imate vso pravico reči NE brez občutka krivde. Vendar pa je prav, če to naredite brez razburjanja ter z mirnim tonom. In ne opravičujte se za svoje besede ter pojasnjujte na dolgo in široko. Bodite vztrajni pri svoji odločitvi, saj to naredi končno spremembo. Če vas mučijo občutki krivde, se spomnite, zakaj ste rekli ne. Naj vas ne pretentajo s čustvenim izsiljevanjem. Nagrajeni boste s pozitivnimi občutki (ponos, vrednost, pogum, samozavest, …).

Zavedajte se, da ko rečete NE, to ne pomeni, da drugega zavračate kot osebo, temveč le to, da ne morete narediti tisto, za kar vas prosi.

Zagotovo boste včasih morali narediti tudi kaj, kar vam ne bo všeč, vendar pa ne mislite, da morate sprejeti vsako stvar samo zato, da izpadete prijazni. Sploh pa niste odgovorni za počutje drugih!

Ne glede na vse pa morate vedeti: če želite, da vas bodo drugi spoštovali, morate najprej spoštovati sami sebe; in če želite, da bodo drugi spoštovali vaše meje, jih morate spoštovati tudi sami.

Razmislite pa tudi o pogovoru s psihoterapevtom, kjer boste lažje prišli do rešitev za uspešno premagovanje življenjskih izzivov.

Želim vam čimveč poguma za spremembe!

Damjan Hosta

——————————–
Nagradna koda: 3511
Kodo vpiši v nagradni obrazec.
——————————–

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekBojmo se sladkorja
Naslednji članekBudimpešta v vsem svojem sijaju – 3. dan
logo Univerza Sigmunda Freuda
ambulanta@sfu-ljubljana.si|+386 1 425 44 33| Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.