12 stvari, za kaj uporabimo jajčne lupine? (Posodobljeno 2022)

Egg shells in ceramic bowl. Some eggs, egg beater and table cloth next to it. All on wooden table.
Foto: Worytko_Pawel iz iStock

Jajčne rumenjake in beljake večinoma uporabljamo v peki, kuhi in kot eno izmed sestavin v domačih maskah za kožo ali lase. Jajčna lupina pa največkrat pristane v kanti za smeti. Si vedel/a da je tudi jajčna lupina zelo uporabna?

Jajca že mnogo let veljajo kot nevarna, saj naj bi povišala stopnjo holesterola v krvi, vendar večletne raziskave kažejo tudi na pozitivne lastnosti jajc – dobra so za krepitev mišic in možganov, zato ni nič slabega, če pojeste jajce ali dva na dan (to seveda ne velja za ljudi z visoko stopnjo holesterola).

Manj grenka kava: Če dodate jajčno lupino filtru za kavo, bo vaša kava manj grenka.

Naravni odmaševalec zamašenih odtokov: Nalomite nekaj jajčnih lupin in jih odplaknite v odtok. S tem, ko na nek način v odtoku “lovijo“ razne ostanke in se kasneje jajčne lupine po naravni poti razkrojijo, poskrbijo, da vaši odtoki niso zamašeni.

Naravni pesticid za vaš vrt: Nalomite nekaj jajčnih lupin in jih raztresite okoli vaših rastlin. S tem boste preprečili nekaterim živalim, da bi uničile vaš večmesečni trud.

Obrazna maska: V možnarju zdrobite jajčne lupine, nasteli zmesi pa dodajte beljak. Zmes nato nanesite na obraz in pustite, da se posuši. Nato jo sperite z mlačno vodo.

Ekološko prijazno čistilo: Zdrobljene jajčne lupine pomešajte z milnico. Mešanica bo očistila težko dostopna mesta v npr. vazah, kozarcih, skodelicah …

Velikonočni okraski: Za veliko noč lahko izpihate vsebino jajca, lupino pa pobarvate po želji.

Vzorec za izdelovanje čokolade: Uporabite lupino izpihanega jajca in jo napolnite s čokolado. Ko se čokolada posuši enostavno odlomite jajčno lupino.

Pozdravi občutljivo kožo: Jajčno lupino raztopite v majhni posodi z jabolčnim kisom in nanesite na razdraženo kožo.

Kompost: Jajčne lupine se hitro razkrojijo in prispevajo k povečanju kalcija in ostalih mineralov v prsti.

Domače zdravilo: Tanka membrana, katero najdemo med jajcem in jajčno lupino je že dolgo znana po zdravilnih učinkih. Celila naj bi rane in ter vraščene nohte.

Jajčne lupine namesto lončkov: Namesto, da vaše sadike posadite v lončke, jih raje posadite v jajčne lupine. Ker jajčne lupine s časoma razpadejo, lahko te sadike, ko bo čas posadite v vrt z jajčnimi lupinami.

Gorivo prihodnosti? Raziskovalci z univerze v Ohiu so pred kratkim ugotovili, da lahko iz jajčnih lupin pridobimo gorivo na vodik.

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.