Slab zadah

Skoraj vse zjutraj muči slab zadah, a nekaterim ta ne izgine niti po jutranjem umivanju zob. Za tovrstne težave, vam ponujamo nekaj nasvetov.

Čeprav lahko slab zadah hitro prikrijemo z žvečilnim gumijem, pa vzroki zanj tičijo povsem drugje in šele ko jih odpravimo, lahko za vedno pozabimo na težave zaradi neprijetnega vonja. Tako so med razlogi za slab zadah bakterije v ustih, želodcu in črevesju, krive pa so lahko tudi infekcije sinusov ali grla, določena živila in tobak ter alkohol.

Ključni pomen pri reševanju težav z zadahom je ustna higiena, prav tako pa lahko k temu pripomoremo z pravilno prehrano.

Živila, bogata z vitaminom C

Tudi vitamin C ima sposobnost, da prepreči razraščanje bakterij, ki imajo slab vonj. Poleg tega lahko nevtralizira zelo močne vonjave, kot jih povzroča hrana, kot sta česen in čebula. Zaradi tega pri tako začinjenem obroku posezite še po citrusih, papriki, ohrovtu, brokoliju, cvetači ali kiviju.

Jogurt

Zelo močan vonj lahko nevtralizira tudi jogurt. Da bo še posebej zdrav, kupite takšnega, ki je probiotičen in brez sladkorja.

Polnozrnat kruh

Slab zadah povzroča celo premajhno uživanje ogljikovih hidratov, to pa zato, ker telo, kadar ne more kuriti ogljikovih hidratov, porablja več maščob. Med tem procesom pa se izloča snov, ki nima prijetnega vonja, in lahko med drugim zaide v ustno votlino. Da se te snovi ne bi izločalo preveč, iz svoje prehrane torej nikakor ne izključite ogljikovih hidratov, kar niti ne bi bilo zdravo. Je pa bolj blagodejno, če enostavne ogljikove hidrate nadomestite z bolj kompleksnimi, polnozrnatimi.

Cimet

Eterično olje, ki ga vsebuje cimet, bakterije, ki povzročajo slab zadah, prav uničuje. Na univerzi v Illinoisu so primerjali, v kolikšni meri slab zadah nevtralizira žvečilni gumi brez vsakršnih dodatkov, žvečilni gumi, ki vsebuje samo eterično olje cimeta, ter žvečilni gumi, ki je vseboval vrsto dodatkov, ki jih ti običajno vsebujejo, ne pa tudi eteričnega olja cimeta. Medtem ko je sam žvečilni gumi brez kakršnihkoli dodatkov bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj, do neke mere res odplaknil, je bil cimet za doseganje bolj svežega zadaha daleč najbolj uspešen. Ko so znanstveniki pregledali slino, so ugotovili, da je eterično olje cimeta uničilo kar štirideset odstotkov vseh bakterij, ki so povezane z neprijetnim vonjom.

Zeleni ali črni čaj

Dobrodejno na vaš zadah vplivajo flavonoidi, antioksidanti, ki jih vsebuje marsikatera zelenjava, z njimi pa so bogati tudi pravi čaji. Pitje čaja za povrh tako kot pitje vode škodljive bakterije učinkovito spere.

Nič brez ustne higiene

Seveda vam nobeno od teh živil ne bo moglo pomagati, če ne boste vzdrževali primerne zobne higiene, ki poleg rednega ščetkanja vključuje tudi uporabo zobne nitke. Sicer se bodo mikroorganizmi v vaših ustih razrasli do te mere, da bo njihovo delovanje težko nevtraliziralo nekaj hrane. Ne bo pa pomagalo niti samo umivanje zob, saj se bakterije med drugim skrivajo na zadnji strani jezika, ki ga s ščetko ne morete očistiti.

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.