Pivo!

Si tudi ti ljubitelj/ ljubiteljica te alkohole pijače? Potem je ta članek prav zate.

 

Pívo je alkoholna pijača, pripravljena z varjenjem in fermentiranjem škroba, ki izhaja večinoma iz žita. Za varjenje piva se najpogosteje uporablja ječmen, uporablja pa se tudi pšenica, koruza, riž in proso. Velja za najstarejšein najbolj priljubljeno  alkoholno pijačo na svetu. Med vsemi pijačami je pivo na tretjem mestu po svetovni porabi. Pred njim sta le  voda in čaj. Dejavnost proizvodnje piva imenujemo pivovarstvo. Pivo je bilo v zgodovini poznano že starim Egipčanom in Mezopotamcem, vendar so bila njihova piva popolnoma drugačna od današnjih.

Glavne sestavine piva so voda, slad, hmelj in kvas. Slad so namočena, nakaljena in zatem posušena ali pražena žitna zrna..Ker se sestavine (tudi voda, ki igra pomembno vlogo pri okusu te pijače), od kraja do kraja močno razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo tudi postopki varjenja, so različne tudi lastnosti piva (okus, barva, stopnja alkohola, pena, …).

Še nekaj mitov  o pivu…

  1. 1.      Mit: Z light pivom proti pivskemu trebuhu

Ok, priznamo, da ima sto kalorij manj kakor normalno, toda vsak resnični poznavalec piva bo povedal, da je razlika v konzumaciji enega in drugega ekvivalentna tisti McDonald’sa in vrhunske restavracije. Strokovnjaki za hujšanje bodo potrdili, da je seveda neopazna. Na kratko, če ne popiješ 300 piv tedensko, si privošči kateregakoli. Tvoj trebuh se ne bo upiral.

  1. 2.      Mit: Temno pivo vsebuje več alkohola

Barva piva je posledica praženja sladu, kar na noben način ne vpliva na odstotek alkohola. Sestavine, ki jih vsebuje, direktno vplivajo na količino alkohola in to so škrobni sirup in med, s tem, da nimata nobene zveze z barvo piva. Z drugimi besedami, naroči temno pivo in se sprosti

  1. 3.      Mit: Pivo se uničuje z gretjem in ponovnim hlajenjem

To se lahko izkaže za resnično, če se ponavlja večkrat. Pivu lahko škoduje zrak, svetloba in čas. Spremembe temperature naj ne bi dramatično vplivale nanj, če ne gre za ekstremne okoliščine. Vedno pazi, da kupuješ sveže pivo in če ga hraniš v temnem prostoru, se mu ne bo zgodilo nič slabega.

  1. 4.      Mit: Ameriška piva imajo manj alkohola od ostalih

Ta zabloda je posledica različnega načina na katerega se beleži količina alkohola v pivu. Medtem, ko Američani prijavljajo alcohol by weight (odstotek alkohola na težo), ostanek seta prijavlja alcohol by volume. Logično je, da je pivo lažje od vode, zato imajo ameriška piva manjše številke od tistih v ostalem svetu.

  1. 5.      Mit: Najboljša piva so v zelenih steklenicah

Ko smo že pri tem, je treba vedeti, da rjave, temnejše steklenice pivo bolj ščitijo od svetlejših, zelenih. Sam mit je posledica pomanjkanja rjavega stekla v Evropi po drugi svetovni vojni. Iz tega razloga so se evropska piva začela pakirati v zelene steklenice. To, da so se nekateri proizvajalci odločili ostati pri temu, je pogojeno izključno z estetskimi razlogi.

  1. 6.      Mit: Na Irskem strežejo boljši Guinness

Ta mit je našel ogromno zagovornikov širom sveta, toda nima nobene logične podlage. Namreč proces proizvodnje je finančno tako nezahteven, da enostavno ne obstaja noben zdrav razlog, zaradi katerega bi proizvajalec kot je Guinness, privedel na kocko svojo reputacijo.
Če je kakšna razlika, je povzročena predvsem z dejstvom, da nima vsaka država licencirano točilnico Guinnessa in zaradi tega v določene države pivo potuje tudi dva tedna, kar vpliva na njegovo svežino. Ravno tako lahko kakovost vode do neke mere vpliva na okus in če se pivo dela iz vode, ki vsebuje mnogo aditivov, se to lahko negativno odraža na njegovem okusu.

  1. 7.      Mit: Brezalkoholno pivo ne vsebuje alkohol

V Ameriki, je brezalkoholno pivo vsako, ki vsebuje manj kot 0,65% alkohola na skupno vsebino. Z drugimi besedami, čeprav je potrebno deset takih piv, da vneseš količino alkohola, ki ga vsebuje en Budweiser, če imaš težave s srcem
ali si noseča, se “brezalkoholnemu” pivu vsekakor izogni. V proizvodnjo takšnega “skoraj piva”, se spuščajo samo največji proizvajalci, ker gre za izredno drag proces.

  1. 8.      Mit: Kdor pije pivo ima ali bo imel velik trebuh

Pred nekaj leti so znanstveniki prišli do tega, da “pivski trebuh” nima nikakršno zvezo s pivom. Namreč raziskava, v katero je bilo vključenih 2000 Čehov (največji ljubitelji piva na svetu in to ni mit) je pokazala, da velikost njihovih trebuhov nima veze s količino piva, ki so jo popili. Rezultati so pokazali, da bodo na pivo, kot na vsak drug alkohol, z debelostjo in trebuhom odgovorili ljudje, ki imajo tudi sicer genetske predispozicije za to.

 

 

Tina Pečan

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.