Sponzorirano

12 stvari, za kaj uporabimo jajčne lupine? (Posodobljeno 2022)

Egg shells in ceramic bowl. Some eggs, egg beater and table cloth next to it. All on wooden table.
Foto: Worytko_Pawel iz iStock
Sponzorirano

Jajčne rumenjake in beljake večinoma uporabljamo v peki, kuhi in kot eno izmed sestavin v domačih maskah za kožo ali lase. Jajčna lupina pa največkrat pristane v kanti za smeti. Si vedel/a da je tudi jajčna lupina zelo uporabna?

Jajca že mnogo let veljajo kot nevarna, saj naj bi povišala stopnjo holesterola v krvi, vendar večletne raziskave kažejo tudi na pozitivne lastnosti jajc – dobra so za krepitev mišic in možganov, zato ni nič slabega, če pojeste jajce ali dva na dan (to seveda ne velja za ljudi z visoko stopnjo holesterola).

Manj grenka kava: Če dodate jajčno lupino filtru za kavo, bo vaša kava manj grenka.

Naravni odmaševalec zamašenih odtokov: Nalomite nekaj jajčnih lupin in jih odplaknite v odtok. S tem, ko na nek način v odtoku “lovijo“ razne ostanke in se kasneje jajčne lupine po naravni poti razkrojijo, poskrbijo, da vaši odtoki niso zamašeni.

Naravni pesticid za vaš vrt: Nalomite nekaj jajčnih lupin in jih raztresite okoli vaših rastlin. S tem boste preprečili nekaterim živalim, da bi uničile vaš večmesečni trud.

Obrazna maska: V možnarju zdrobite jajčne lupine, nasteli zmesi pa dodajte beljak. Zmes nato nanesite na obraz in pustite, da se posuši. Nato jo sperite z mlačno vodo.

Ekološko prijazno čistilo: Zdrobljene jajčne lupine pomešajte z milnico. Mešanica bo očistila težko dostopna mesta v npr. vazah, kozarcih, skodelicah …

Velikonočni okraski: Za veliko noč lahko izpihate vsebino jajca, lupino pa pobarvate po želji.

Vzorec za izdelovanje čokolade: Uporabite lupino izpihanega jajca in jo napolnite s čokolado. Ko se čokolada posuši enostavno odlomite jajčno lupino.

Pozdravi občutljivo kožo: Jajčno lupino raztopite v majhni posodi z jabolčnim kisom in nanesite na razdraženo kožo.

Kompost: Jajčne lupine se hitro razkrojijo in prispevajo k povečanju kalcija in ostalih mineralov v prsti.

Domače zdravilo: Tanka membrana, katero najdemo med jajcem in jajčno lupino je že dolgo znana po zdravilnih učinkih. Celila naj bi rane in ter vraščene nohte.

Jajčne lupine namesto lončkov: Namesto, da vaše sadike posadite v lončke, jih raje posadite v jajčne lupine. Ker jajčne lupine s časoma razpadejo, lahko te sadike, ko bo čas posadite v vrt z jajčnimi lupinami.

Gorivo prihodnosti? Raziskovalci z univerze v Ohiu so pred kratkim ugotovili, da lahko iz jajčnih lupin pridobimo gorivo na vodik.

Tina Pečan

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version