Kako do lokalno pridelane hrane v času pandemije?

V času motene globalne oskrbe, zapiranja trgovin in družbenega distanciranja se je pomen lokalnih pridelovalcev hrane znatno povečal. Samooskrba z lokalnimi živili zagotavlja državno varnost v obdobju izrednih razmer, ki jih je s seboj prinesla pandemija koronavirusa.

Nabor ponudnikov

Preskrba z lokalno hrano je zaradi zaprtja večine tržnic oslabela. Posamezne občine so pripravile sezname lokalnih kmetov in ponudnikov hrane, prek katerih se občani lahko oskrbujejo s svežimi živili.

Družbena omrežja

V času pandemije nastajajo na družbenih omrežjih številne skupine z namenom spodbujanja lokalne samooskrbe s hrano. Skupine nudijo platformo za pridelovalce in potencialne kupce, ki se med seboj dogovorijo o postopkih prodaje. Preveri, če je bila skupina za tvojo regijo že ustvarjena.

Spletna mesta in aplikacije

Ker so nekateri seznami težko dostopni in precej nepregledni, smo pripravili nekaj alternativnih možnosti za iskanje ponudnikov lokalno pridelane hrane:

  • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je nedavno posodobilo in nadgradilo osrednje spletno mesto Naša super hrana. Na spletni strani lahko najdeš zemljevid lokalnih pridelovalcev hrane in informacije o njihovi ponudbi.
  • Mariborska razvojna agencija (MRA) je objavila seznam lokalnih pridelovalcev hrane iz Podravja. Vsak ponudnik se sam odloči, ali bo sprejel možnost prodaje, kjer pride kupec h kmetu na dom. Seznam se sproti dopolnjuje.
  • V okviru projekta Urbana zemljina za hrano je bila vzpostavljena digitalna platforma Inno-Rural Lokalna!Zdrava!Hrana!, kjer se povezujejo proizvajalci in kupci lokalno pridelanih izdelkov.
  • Mobilna aplikacija lokalnahrana.org deluje na mobilnem telefonu ali kot aplikacija na spletni strani. Z njo lahko iščeš po pridelkih, ponudnikih ali zemljevidu. V aplikaciji je trenutno 400 ponudnikov in več kot 1000 izdelkov.
  • Na spletno stran svezeskmetije.si se lahko ponudniki dodajajo tudi sami. Iskanje na strani lahko prilagodiš izbrani lokaciji in eni ali več izbranim kategorijam.

Lokalno pridelana hrana ima velik pomen za preživetje naroda. Pridelovalci ponujajo svežino in raznolikost, hrana je bolj varna, saj ne prepotuje tisoče kilometrov. Ponudniki upajo, da se poseganje po lokalni hrani ne bo končalo s koncem pandemije.

Tina Geč

Junior novinar

VIRVečer
Prejšnji članekKatere države si bodo po koronakrizi najhitreje opomogle?
Naslednji članekJezusov kip je prevzel podobo zdravnika
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.