Kako najhitreje speči meso?

Friends and I had a BBQ and the burgers were looking mighty fine. Snapped this beauty and felt it should be shared to all!
Foto: Zac Cain iz Unsplash

Če hočeš nekaj hitro speči, ti bo matematika morda prihranila nekaj nasvetov za pečenje. Teoretični izračuni kažejo, da če hamburger večkrat obrnemo z ene strani na drugo, se čas pečenja skrajša za skoraj tretjino. Vendar pa domači kuharji verjetno ne bodo imeli veliko koristi od več kot treh do štirih obračanj, poroča matematik Jean-Luc Thiffeault.

Če se meso ob obračanju enakomerno segreje, to pospeši pečenje

Thiffeault je s pomočjo matematike modeliral, kako se toplota giblje skozi meso, ki se neprekinjeno peče le na spodnji strani in ohlaja na zgornji, dokler se meso ne obrne. Analiza je pokazala, da se meso ob obračanju enakomerno segreje, kar pospeši pečenje. Večkratno obračanje je omogočilo hitrejše pečenje. Na primer, če si centimeter debelo meso obrnil samo enkrat, je trajalo pečenje 80 sekund, medtem, ko če si jo obrnil desetkrat v presledkih od šest do 11 sekund, je trajalo pečenje 69 sekund. Če burger še naprej obračaš, se čas pečenja skrajša za največ 29 odstotkov.

Vendar se je zdelo, da se korist prihranka časa zmanjšuje, ko število obračanj preseže določen prag, pravi Thiffeault z Univerze Wisconsin-Madison. »Po treh ali štirih obračanjih je prihranek časa zanemarljiv.«

burger, hamburger, grill
Če se meso ob obračanju enakomerno segreje, to pospeši pečenje. Foto: moerschy iz Pixabay

Obračanje burgerja vsakih 15 sekund skrajša čas pečenja

Thiffeaultove ugotovitve se ujemajo z ugotovitvami, ki jih je v kuhinji opazil kuhar in pisec o hrani J. Kenji López-Alt. V članku je Kenji López-Alt primerjal, koliko časa je potrebno, da notranja temperatura burgerja doseže približno 52 °C glede na način priprave. Obračanje burgerja vsakih 15 sekund – v nasprotju z enkratnim obračanjem – je skrajšalo čas pečenja za skoraj tretjino.

Kenji López-Alt ugotavlja, da ni univerzalnega načina za pripravo burgerja. »Zamisel o popolnem mesu je nesmisel, kajne?« pravi. »Vse temelji na tem, kaj si želiš.«

Thiffeaultovi prijatelji verjetno ne bi želeli njegovega teoretičnega hamburgerja, se šali matematik. Kos mesa se šteje za pečenega, ko doseže temperaturo 70 °C. »To ni hamburger, ki bi ga želeli jesti, saj je precej dobro pečen,« pravi.

burgers, fire, grill
Obračanje burgerja vsakih 15 sekund skrajša čas pečenja. Foto: Pexels iz Pixabay
VIRScience News
Prejšnji članekGeorge RR Martin razkril, koliko knjige je napisal
Naslednji članekPremier Golob jasno o poljskem incidentu: »Dvig pripravljenosti ni potreben«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.