Kako narediti najboljše kuhano vino?

Vstopili smo v december. Začenja se zimski čas in to pomeni, da je zopet vse bolj priljubljeno kuhano vino. Napitek, ki vedno popestri druženje. A kot vedno obstaja velik problem. Najti dobro kuhano vino je danes zelo zahtevna naloga. Cene rastejo tudi do 3 evre in več za en kozarček, a vino ne ustreza svoji ceni. Zato ti bomo povedali, kako najlažje doma sam pripraviš odlično kuhano vino, na katero lahko potem povabiš prijatelje.

Katere sestavine potrebuješ?

Osnovna sestavina kuhanega vina je seveda vino. Ker vino pripravljaš za več ljudi ali rund, ga boš potreboval 750 ml. Izbira vina je odvisna od lastnih preferenc, lahko je rdeče, ali belo, pomembno je le, da je vino vsaj srednje kakovosti ali boljše, saj slabo vino pomeni slabo kuhano vino. Potreboval boš tudi pet klinčkov. Ne smeš pozabiti niti na cimet, iz izkušenj je boljše, če uporabiš eno cimetovo palčko. Potreboval boš tudi 350 ml vode in tri narezane pomaranče ali limone. Od pomembnih sestavin boš potreboval le še sladkor.

Kakšen je postopek?

V lonec natočiš vino in vodo ter dodaš od 2 do 5 žlic sladkorja, odvisno od želene sladkobe. Nato premešaš, da se sladkor stopi in dodaš vse ostale sestavine. Vse skupaj začneš segrevati in pustiš nekje 10 minut ali toliko časa, da vino doseže temperaturo 80 stopinj Celzija. Pozoren moraš biti, da vino ne zavre. Nato lonec odstaviš in počakaš 10 min, da se kuhano vino ohladi do te mere, da je idealno za pitje. Preostane le še, da vino natočiš in nazdraviš s prijatelji.

Še nekaj dodatnih predlogov

Ker je nasvetov za pripravo idealnega kuhanega vina veliko, je seveda sestavin, ki ti jih nismo omenili, cel kup. Če si željen bolj aromatičnega (in močnega) kuhanega vina, lahko dodaš tudi nekaj belega ruma. Možna dodatna sestavina so tudi brinove jagode. Če hočeš do potankosti izkoristiti vse sestavine, v poštev pridejo tudi olupki od limon. Na zdravje!

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Urednica revije Študent

Prejšnji članekLaura Unuk v selekciji sveta in s prvim digitalnim tečajem šaha pri nas
Naslednji članek2022 bo najboljše leto v igračarski zgodovini
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.