Kako prihraniti pri nakupovanju živil?

Social Media Imagery Grocery Food and Beverage Social Media Management
Foto: Tara Clark iz Unsplash

Vsem je že poznano dejstvo, da se cene živil, iz meseca v mesec povečujejo. Niso pa za visok znesek na računu krive le cene živil, saj lahko ob nakupovanju naredimo kar nekaj »napak«, ki nas stanejo nekaj dodatnih evrov. S tabo delimo preproste nasvete, kako prihraniti pri nakupovanju živil in nakupovati pametneje.

1. Kartice zvestobe in aplikacije

Bangkok, Thailand - August 22, 2019 : iPhone 7 showing its screen with TikTok and other social media application icons.
Foto: Wachiwit iz iStock

Večina živilskih trgovin ponuja kartice zvestobe in (ali) aplikacije, ki ti prinesejo različne ugodnosti – popuste, točke zvestobe in druge akcije. Registracija oziroma prevzem kartice je brezplačen, tako da nimaš niti enega izgovora, zakaj akcij ne bi izkoristil. Poleg tega si lahko na teh aplikacijah ogledaš tudi aktualne kataloge in letake, ali pa prelistaš kup reklam, ki jih dostavijo naravnost v tvoj nabiralnik. Tako lahko primerjaš, v kateri trgovini so izdelki najcenejši.

Aplikacije pri nas ponujajo trgovine:

2. Načrtovanje obrokov

Tri steklene posodice s pripravljenimi obroki

Preden se odpravimo v trgovino, moramo najprej načrtovati, kaj bomo jedli. Čeprav je v zadnjem času priprava obrokov v naprej (t. i. meal prep) na družbenih omrežjih doživela pravi razcvet, se lahko odločimo tudi za lažjo pot. Prvi korak je, da ugotovimo, katera živila pogosto jemo in jih lahko vključimo v več obrokov. O načrtovanju obrokov si preberi naš prispevek Kako se lotiti meal prep-a? 

3. Nakupovalni listek

shopping list, writing, taking notes
Foto: Counselling iz Pixabay

Drugi korak je, da sestavimo nakupovalni listek ter se v trgovino odpravimo po točno določene stvari. Najdražje so običajno prav tiste stvari, ki jih sploh ne potrebujemo, a se vseeno znajdejo v naši košarici.

Če ti pred odhodom primanjkuje idej za obroke, ti lahko pri tem pomaga naslednji trik. Svoj nakupovalni listek lahko sestaviš po naslednji formuli:

  • Ena vrsta sadja in ena vrsta zelenjave
  • Dva vira ogljikovih hidratov (kruh, ovseni kosmiči, riž)
  • Dva vira beljakovin (piščanec, losos)
  • En vir maščob (oreščki, maslo, avokado)
  • Dva prigrizka (čokolada, riževi vaflji, puding)

S tako kombinacijo živil boš preprosto sestavil različne obroke, ki bodo hkrati uravnoteženi. Če veš, da boš vsak dan kosilo jedel v restavraciji na bon, prilagodi seznam in izberi le sestavine, ki jih potrebuješ za pripravo zajtrka in večerje.

4. Vrečka za nakupovanje

Cropped head close up of female walking in park with ecology friendly bag for protecting environment
Foto: yacobchuk iz iStock

Preden se odpraviš v trgovino, ne pozabi na svojo vrečko za nakupovanje. S tem prispevaš k varovanju okolja, poleg tega pa so plastične vrečke iz trgovine, ki so pogosto narejene iz netrpežne plastike, tanke in se hitro strgajo.

5. Primerjava cen

The fingers of a woman's hand step up the arrow of a chart lying on a shopping basket. Crisis and rising commodity prices concept
Foto: unomat iz iStock

Prva napaka, ki jo lahko narediš pri izbiranju izdelkov, je primerjava absolutnih cen. Pri izbiranju najcenejšega izdelka je pomembno, da primerjaš ceno na enoto. To pomeni, da preveriš, koliko izdelek stane na kilogram, liter, kos ipd. To je izredno pomembno sploh pri izdelkih v akciji, saj se pogosto zgodi, da izdelek v akciji izgleda cenejši le zato, ker je v manjšem pakiranju.

6. Izbiraj izdelke brez priznane blagovne znamke

Kiev, Ukraine - February 21, 2012: A logotype collection of well-known world brand's printed on paper. Include Google, Mc'Donald's, Nike, Coca-Cola, Facebook, Apple, Yahoo, Nikon, YouTube, Adidas, Amazon.com, Unilever, Twitter, Mastercard, Samsung, Canon and Starbuck's logos.
Foto: pressureUA iz iStock

Tako kot pri oblačilih in modnih dodatkih so nekateri izdelki preprosto dražji, ker se skrivajo pod priznanim imenom oziroma znamko. Veliko proizvajalcev svoje izdelke trži pod svojimi blagovnimi znamkami, hkrati pa iste izdelke neposredno prodaja tudi trgovinam, ki jih prodajajo brez priznanega imena. Izdelki, ki jih trgovine prodajajo pod svojim imenom, so občutno cenejši.

7. Rok trajanja

Bottles of orange juice with expiry date
Foto: JYis iz iStock

Ob nakupovanju živil bodi vedno pozoren na rok trajanja in izberi izdelke z najdaljšim rokom, če veš, da jih ne boš zaužil takoj. Če živila nameravaš porabiti še isti dan, pa lahko rok trajanja izkoristiš tudi sebi v prid. Trgovine namreč izdelkom, ki se hitro pokvarijo (npr. jogurti in drugi mlečni izdelki, meso) znižajo ceno nekaj dni pred iztekom roka.

Pri nakupu izdelkov bodi pozoren tudi na razliko med označbama »uporabno najmanj do/porabiti do« in »uporabno najmanj do«. Rok »porabiti do« je naveden na živilih, ki so hitro kvarljiva, zato teh živil po preteku zapisanega datuma ne smemo uživati. Proizvajalec z določanjem roka »porabiti do« zagotavlja, da živilo ni škodljivo za zdravje ljudi, v kolikor se zaužije v skladu s predpisanim rokom. »Uporabno najmanj do« pa označuje datum minimalne trajnosti, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Živila so po tem datumu varna za uporabo, vendar imajo lahko spremenjeno teksturo, okus ter tudi vsebnost hranil.

8. Sezonsko sadje in zelenjava

Paper grocery bag with fresh vegetables, fruits, milk and canned goods on wooden backdrop. Food delivery, shopping, donation concept. Healthy food background. Flat lay, copy space.
Foto: Candle Photo iz iStock

Pri nakupu sadja in zelenjave se odloči za tisto, ki je takrat v sezoni. Ker sezonsko sadje in zelenjavo ponujajo tako lokalni pridelovalci kot uvozniki, se na trgu ustvari presežek v ponudbi in cena se znižajo.

9. Kupi toliko, kot potrebuješ

Close up of woman preparing plastic food boxes with fresh green onion, strawberry and blackberry for freezing on the wooden table.
Foto: lithiumcloud iz iStock

Bodi pozoren, da kupiš le toliko hrane, kot jo potrebuješ. Najdražja je namreč prav tista hrana, ki jo zavržemo – povprečen Slovenec v enem letu zavrže približno 70 kilogramov hrane.

Prejšnji članekNagrade WEBSI Digitalni presežki Slovenije za najbolj drzne in izstopajoče projekte v letu 2023
Naslednji članekPrihaja Sejem na zraku!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.