Kako se izogniti prenajedanju, ko ostajaš doma?

Ravnanje s hrano doma je lahko težavno, ne glede na to, ali od doma delaš, se pripravljaš na izpite (srečno, študentje!) ali pa se družbeno distanciraš zaradi novega koronavirusa. Nenehen dostop do hrane lahko v kombinaciji s stresom hitro privede do prenajedanja. Predstavljamo ti pet nasvetov za bolj uravnoteženo prehranjevanje od doma.

Postavi si urnik in se ga drži

Vzpostavitev vsakodnevne rutine pri prehranjevanju ima pozitivne učinke na tvoje psihično in fizično zdravje, prebavo in spanje. Pomaga pri uravnavanju tvojega krvnega sladkorja in ravni inzulina. Zajtrk skušaj pojesti v roku ene ure od takrat, ko se zbudiš. Ciljaj na 3 obroke na dan in na malico. Med obroki si vzemi od štiri do pet ur premora.

študentka spi na zvezkih

Prepričaj se, da so tvoji obroki hranilni

domače pridelana zelenjava v košari

V svoj zajtrk, kosilo in večerjo skušaj vključiti vsaj malo sadja ali zelenjave, skupaj z beljakovinami in (dobrimi) maščobami, ki so zate koristne. Takšni obroki vsebujejo veliko hranil, ki jih potrebuješ za zdrav metabolizem in imunski sistem. Če le moreš, poskusi izbrati lokalno pridelano hrano. Za energijo dodaj še kompleksne ogljikove hidrate.

Pijača je pomembna

Čez dan obdrži steklenico vode v svoji neposredni bližini. Tako boš popil veliko tekočine. Izogibaj se sladkornim pijačam in pijačam, ki vsebujejo umetna sladila, saj odvečen sladkor slabi tvojo odpornost. Pitje alkoholnih pijač veča tvoj apetit, zato skušaj njihov vnos zmanjšati.

Razlikuj med fizično in čustveno lakoto

V stresnem obdobju se tvoji možgani hitro zmedejo, zato je pomembno, da veš, kdaj hrepeniš po hrani izključno zaradi svojih čustev. Poslušaj svoje telo. Fizična lakota ima fizične simptome, kot je oglašanje želodca. Če se po obroku še vedno počutiš lačnega, je mogoče, da doživljaš tesnobo, osamljenost ali kakšno drugo močno čustvo.

Privošči si

kos torte na krožniku

Tako kot v življenju je tudi pri hrani potrebno ravnotežje. Če želiš pojesti tisti kos torte, ga pojej. Kljub temu pazi, da se razvajaš namenoma in občasno in ne nenadzorovano. Za večjo produktivnost se lahko po opravljeni določeni obveznosti ali doseženim želenim rezultatom s sladkarijami nagradiš.

Junior novinar

VIRHealth.com
Prejšnji članekTudi umetniki so se spomnili na Georgea Floyda
Naslednji članekTop 5 najbolj smrtonosnih pandemij v zgodovini

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.