Kako se navaditi jesti manj sladkorja? – 3. del

V 1. in 2. delu serije o sladkorju si lahko prebereš več o alternativah sladkorju, ki niso tako zdrave in shujševalne, kot se zdijo na prvi pogled. Tokrat pa o tem, kako zaužiti manj sladkorja – brez raznih nadomestkov.

Sladkor v pijačah

Namesto gaziranih sladkih pijač in sadnih sokov lahko piješ vodo, nesladkano limonado in zeliščne čaje. Postopoma se lahko navadiš piti čaj in kavo brez dodanega sladkorja; vsak dan ga dodaj malo manj.

Zdrave sladice

Namesto po tortah, pecivih, piškotih, sladoledu in mlečnih čokoladah posezi po sadju, suhemu sadju, temni čokoladi (70 % kakava ali več) in domačih sladicah, na primer domačemu bananinemu sladoledu.

Nauči se brati etikete

Predelana hrana, vključno z omakami za testenine, velikokrat vsebuje ogromno skritega sladkorja. Vedno preberi deklaracijo in izberi izdelke, ki jim ni bil dodan sladkor. Sladkor na etiketah velikokrat ni naveden kot sladkor, temveč kot dekstroza, fruktoza, maltoza ali kaj podobnega.

Kosmiči za zajtrk

Navadni ovseni kosmiči, ki jim sam dodaš sadje, suho sadje, oreške in druge sestavine so veliko boljša izbira od vnaprej pripravljenih mešanic. To velja tako za ovsene kaše z okusom, kot za razne mueslije in hrustljave kosmiče, ki so po navadi polni sladkorja.

Dekle leži v postelji in je kosmiče.
Večina kosmičev, ki jih lahko kupiš v trgovinah, ni ravno najbolj zdrava opcija za zajtrk.

»Zdravi prigrizki«

Tablice, polnozrnati piškoti in beljakovinski dodatki so velikokrat polni sladkorja. Najbolje se jim je izogibati ali pa doma pripraviti svojo različico.

Nauk zgodbe

Pomembno je, da bereš etikete, ješ čim več nepredelane hrane (sadje, zelenjava, polnozrnata žita, stročnice …) in sladkor dodajaš čim manj. Namesto sladkorja si privošči sladko sadje, kosmiče in sladice sladkaj z dateljni in rozinami, čim več hrane pripravi sam iz osnovnih, svežih sestavin. Predvsem pa dovolj spi; bolj kot si neprespan, bolj ti bodo dišale nezdrave poslastice.

Prejšnji članekKadrovske štipendije za dijake
Naslednji članekErasmus reunion: Iz Barcelone v Valencijo – 2.del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.