Kako skuhati proseno kašo?

Kuhanje prosene kaše
Kuhanje prosene kaše Foto: clemarca iz iStock

Kako skuhati proseno kašo? Potrebuješ le en lonec in 30 minut časa, da pripraviš okusno in puhasto proseno kašo. V prispevku pa bomo razkrili še nekaj trikov in nasvetov za popolno proseno kašo.

To polnozrnato žito brez glutena in bogato z beljakovinami, lahko uporabiš pri različnih mesnih jedeh, solatah, sladicah in še kje.

Kaj sploh je prosena kaša oz. proso?

Proso je žito brez glutena, ki izvira iz družine trav. Obstaja več različnih vrst prosa, najpogosteje pridelano in uporabljeno pa je biserno proso. Arheologi so našli dokaze, da so to vrsto v Afriki gojili že pred 8000 leti. Proso je že tisoče let pomemben pridelek na Kitajskem, v Koreji in Indiji.

V svetu prehrane je proso močno žito. V primerjavi z večino drugih žit ima več kalcija in pomembnih aminokislin oz. gradnikov beljakovin. Vsebuje tudi vitamine B, vlaknine, fosfor, magnezij in železo.

Iz prosa lahko hitro in enostavno pripravimo proseno kašo, ki jo lahko nato uporabimo v različnih hranljivih jedeh.

Millet groats in spoon above bowl, top view
Foto: Oksana Osypenko iz iStock

Kako skuhati proseno kašo?

  1. Za kuhanje prosene kaše na štedilniku uporabi razmerje 1 skodelica prosa : 2 skodelici tekočine. Oboje dodaš v lonec oz. ponev in mešanico zavreš.Za tekočino lahko uporabiš navadno vodo za nevtralen okus, ali zelenjavno juho za bolj bogat okus, če kašo postrežeš v slanih jedeh.
  2. Ko mešanica zavre, jo kuhaj še 18-20 minut, dokler se tekočina ne vpije. Čas kuhanja je odvisen od vrste kaše in želene konsistence. Ker različne vrste prose zahtevaje drugačen čas kuhanja, je pomembno, da pred začetkom kuhanja natančno prebereš navodila na embalaži in čas kuhanja prilagodiš tudi želeni teksturi.
  3. Proso nato potlači in pomešaj z vilicami, jo pokrij in pusti počivati 10 minut. To omogoča, da zrna absorbirajo preostalo vodo in postanejo še posebej puhasta.
  4. Kašo lahko nato uporabiš kot prilogo glavni jedi, dodatek k solati ali sestavino pri pripravi sladice. Uživaj v okusnem in polnovrednem obroku!

    Millet porridge in the bowl. toning. selective focus
    Foto: nata_vkusidey iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članekKaj je študentska viza in kako jo dobiti?
Naslednji članekKaj vam odkrivajo podatki o kakovosti spanja

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.