Kaj je študentska viza in kako jo dobiti?

Študentska viza.
Foto: jacqueline macou on Pixabay

Te zanima študij v tujini? Ali pa si državljan tuje države, ki študira v Sloveniji? Preveri, kako boš lahko brezskrbno bival v državi gostiteljici in koristil vse ugodnosti, ki so ti na voljo? Odgovor je samo en: študentska viza.

Kaj je študentska viza?

Študentska viza je posebna vrsta vize, ki omogoča posameznikom, da se preselijo v tujo državo z namenom študija. Ta viza daje študentom pravico do bivanja v državi gostiteljici za določen čas, ki je običajno povezan s trajanjem študijskega programa. Študentske vize so ključnega pomena za mednarodne študente, saj jim omogočajo, da zakonito bivajo, študirajo in v nekaterih primerih tudi delajo v tuji državi.

Kako jo pridobiti?

Postopek pridobitve študentske vize se lahko razlikuje glede na državo, kamor se študent želi vpisati. Kljub temu pa so osnovni koraki običajno podobni. Tukaj je splošen pregled postopka:

 1. Sprejem na izobraževalno institucijo: Prvi korak pri pridobivanju študentske vize je sprejem na akreditirano izobraževalno institucijo v tuji državi. Študent mora prejeti uradno pismo o sprejemu ali potrdilo o vpisu, ki ga bo priložil svoji vlogi za vizo.
 2. Priprava dokumentov: Za vlogo za študentsko vizo je potrebno pripraviti različne dokumente, med drugim:
  • Veljaven potni list,
  • Pismo o sprejemu na izobraževalno institucijo,
  • Dokazilo o zadostnih finančnih sredstvih za kritje stroškov bivanja in šolanja,
  • Dokazilo o zdravstvenem zavarovanju,
  • Fotokopijo biometričnih podatkov (fotografije, prstni odtisi).
 3. Izpolnjevanje vloge za vizo: Študent mora izpolniti in oddati vlogo za študentsko vizo. To lahko običajno stori preko spleta ali na najbližjem veleposlaništvu ali konzulatu države gostiteljice.
 4. Plačilo pristojbin: Pri vlogi za študentsko vizo je običajno potrebno plačati različne pristojbine, kot so administrativne takse in stroški obdelave vloge.
 5. Osebni intervju: V nekaterih primerih je potrebno opraviti tudi osebni intervju na veleposlaništvu ali konzulatu. Med intervjujem bo uradnik preveril pristnost podatkov v vlogi in postavil dodatna vprašanja glede študija in načrtov v tuji državi.
 6. Čakanje na odobritev: Po oddaji vloge in opravljenem intervjuju je potrebno počakati na odobritev vize. Čas obdelave lahko variira glede na državo in časovno obdobje.

Bi rad študiral v ZDA, VB? Posebnosti nekaterih držav

Vsaka država ima specifične zahteve in pogoje za pridobitev študentske vize:

 • Združene države Amerike: Študenti morajo pridobiti F-1 ali M-1 vizo, odvisno od vrste študijskega programa. Poleg zgoraj naštetih zahtev morajo opraviti tudi SEVIS prijavo (Student and Exchange Visitor Information System).
US F1 Student Visa Holders (current & future): Important 2023/24 Notice from US Consular officer

 • Združeno kraljestvo: Študenti morajo pridobiti Tier 4 (General) študentsko vizo. Poleg osnovnih zahtev morajo opraviti tudi test znanja angleškega jezika (npr. IELTS) in predložiti potrdilo o brezhibnosti kazenske evidence.
Big News for UK International Students ~ Study in UK 2024

 • Avstralija: Študenti morajo pridobiti Subclass 500 študentsko vizo. Med zahtevami je tudi obveznost zdravstvenega zavarovanja Overseas Student Health Cover (OSHC).
8 Easy Steps to Get an Australian Student Visa ~ Study in Australia 2024

Kako je z delom v času študija v tujini?

V mnogih državah študentska viza omogoča tudi omejene možnosti za delo med študijem. To študentom omogoča, da pridobijo dodatne finančne vire za kritje stroškov bivanja. Na primer, v Avstraliji lahko študenti z veljavno študentsko vizo delajo do 40 ur na dva tedna med študijskim semestrom.

Kakšen je postopek v Sloveniji?

V kolikor si študent lahko zaprosiš za dovoljenje za prebivanje, če si sprejet v javno veljavne izobraževalne ali študijske programe, opravljaš strokovno izpopolnjevanje, praktično usposabljanje, specializacijo ali sodeluješ v mednarodni študijski izmenjavi ustreznih izobraževalnih ustanovah v Sloveniji, kar dokazuješ z ustreznimi dokazili ter izpolnjuješ ostale pogoje za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje za namene študija.

Kot dokaz o izpolnjevanju pogoja zadostnih sredstev za preživljanje, se upoštevajo tudi sredstva, ki ti jih namenja izobraževalna organizacija (štipendije, itd.). Dovoljenje za prebivanje se izda za obdobje nameravanega prebivanja zaradi namena študija v Republiki Sloveniji.

Prošnjo za izdajo prvega dovoljenja za namen študija lahko vložiš v Sloveniji, v kolikor prebivaš v Republiki Sloveniji zakonito, izpolnjuješ ostale pogoje in, v kolikor predložiš dokazilo o vpisu na študij. Vlogo moraš oddati na pristojnem organu Republike Slovenije (upravna enota) pred potekom dovoljenega prebivanja v Republiki Sloveniji. Dovoljenje za prebivanje za namene študija se izda za obdobje enega leta.

V kolikor že imaš veljavno dovoljenje za prebivanje zaradi študija, ki ga je prva izdala druga država članica EU in sodeluješ v programih EU ali v večstranskih programih spodbujanja mobilnosti, ali v sporazumu med dvema ali več višješolskimi oziroma visokošolskimi organizacijami in potrebuješ dovoljenje za prebivanje za namene opravljanja del študija na višješolskem ali visokošolskem zavodu v Republiki Sloveniji v trajanju največ 360 dni, lahko pridobiš dovoljenje za prebivanje za namen študija v Sloveniji na podlagi mobilnosti v skladu z 44.a členom Zakona o tujcih in sicer, moraš med drugim izpolnjevati ostale pogoje: je bil pred tvojim vstopom v Republiko Slovenijo pristojen organ v Sloveniji uradno obveščen (pisno) o tvojem nameravanem študiju v Sloveniji; si predložil dokazilo o sprejemu na višješolski oziroma visokošolski zavod v Republiki Sloveniji, iz katerega izhaja predvideno trajanje študija; imaš veljavno dovoljenje za prebivanje zaradi študija, ki ga je prva izdala druga država članica EU in je veljavno ves čas nameravanega prebivanja in študija v Republiki Sloveniji.

Viza.
Pridobitev študentske vize je ključni korak za vsakega, ki želi študirati v tujini. Postopek je lahko zahteven in terja natančno pripravo dokumentacije ter izpolnjevanje vseh pogojev, ki jih določi država gostiteljica. Kljub temu pa uspešna pridobitev vize odpira vrata k mednarodnim izobraževalnim priložnostim in bogatim kulturnim izkušnjam. Foto: Jaydeep Joshi on Pixabay

V primeru, da ti je prvo dovoljenje za prebivanje zaradi študija v Sloveniji prva izdala država članica EU, ki schengenskega pravnega reda ne uporablja v celoti, moraš pri vstopu v Republiko Slovenijo predložiti tudi veljavno potno listino ter kopijo uradnega obvestila (pisno) pristojnemu organi v Republiki Sloveniji o nameravanem študiju v Sloveniji.

Več informacij glede vpisa na študij in izobraževalnih ustanov v Republiki Sloveniji najdeš tukaj.

Ne odlašaj s prijavo, izkoristi ponujene možnosti študija v tujini!

Prejšnji članekRod Stewart – rock skala, ki še vedno trdno stoji
Naslednji članekKako skuhati proseno kašo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.