Rod Stewart – rock skala, ki še vedno trdno stoji

Rod Stewart
Foto: on Rod Stewart

Nedavno se je v Ljubljani mudil Rod Stewart. Britanska glasbena legenda, ki ustvarja že več kot šest desetletij, se je pri nas ustavila prvič in najverjetneje tudi zadnjič. V sklopu poslovilne turneje One Last Time je dodobra ogrel slovensko občinstvo in skorajda razprodal dvorano Stožice.

Že v popoldanskem času so se proti dvorani vile kolone starih in mladih, ki jim je pevec s slabima dvema urama dolgim koncertom ponudil preplet največjih hitov iz svoje bogate glasbene zbirke, kot tudi omiljenih priredb Tine Turner, Roberta Palmerja idr.

Prvič, zadnjič?

Stilsko dovršen šov, med katerim se je vsaj štirikrat preoblekel, na odru pa ga je zvesto spremljalo 6 preletnih mladenk (tudi glasbenic) je zaokrožil njegov uigran band. Nepozaben večer za nostalgijo in spomine, pa tudi opomin, da je »starost lahko nova mladost«. Vseeno pa je treba omeniti, da se Rodu na trenutke dodobra pozna kakšno leto več, kot pred desetletjem, kar pa je s prepustitvijo kakšne pesmi bendu ali pa pevkam dodobra skompenziral.

Edino, kar je umanjkalo, je bil nekoliko bolj udaren zaključek. Zadnja se je sicer zavrtela zimzelena »Sailing«, bi pa občinstvo ob bučnem ploskanju z veseljem sprejelo še drugi (nepričakovani) bis, ki bi nekoliko razbil predvidljivost sicer izredno dobro zrežiranega odrskega nastopa.

Poleg tega pa pridodal nekoliko več osebne note njegovemu prvemu koncertu v Sloveniji (meddrugim ni niti enkrat omenil Slovenije ali Ljubljane, med občinstvom pa je vršalo, da se verjetno niti ne dobro zaveda, kje je, pa čeprav je popoldan »pohajkoval po ljubljanski tržnici«). Dame in gospodje, Sir Rod, mora prihraniti tudi nekaj energije za naslednje koncerte, ki jih je na spisku turneje še veliko, tako v Evropi, kot jeseni v ZDA. Do takrat pa, hvala legenda!

Dvorana Stožice.
Dvorana Stožice. Foto: Nika Vrabec

Kdo sploh je priletni mladenič, ki bo kmalu dopolnil častitljivih osem desetletij?

Rod Stewart, polnim imenom Sir Roderick David Stewart, je eden najprepoznavnejših britanskih glasbenikov vseh časov. Rodil se je 10. januarja 1945 v Highgateu, London, v družini škotskega in angleškega porekla. Njegova kariera, ki traja že več kot pet desetletij, je zaznamovana z izjemno glasbeno raznolikostjo, edinstvenim glasom in karizmatično osebnostjo.

Zgodnja leta in začetki kariere

Rod Stewart je odraščal v glasbeno nastrojeni družini, vendar je njegova prva strast bila nogomet. Sprva si je želel postati profesionalni nogometaš, vendar je glasba kmalu prevladala. V zgodnjih 60-ih letih se je začel uveljavljati v glasbenem svetu, sprva kot član različnih lokalnih bendov, kot so Jimmy Powell & the Five Dimensions in The Hoochie Coochie Men. Njegovi zgodnji nastopi so kazali na njegov močan blues vpliv in izjemno energijo na odru.

Prvi večji preboj je Stewart dosegel kot član The Jeff Beck Group konec 60-ih let. Njihova mešanica rocka, bluesa in soul glasbe je postavila temelje za njegov značilni glasbeni slog. Njihovi albumi, kot je “Truth” (1968), so bili kritično priznani in so vplivali na razvoj hard rocka.

Po razpadu skupine se je pridružil The Faces, kjer je s svojimi energičnimi nastopi in prepoznavnim glasom hitro postal glavna atrakcija. V tem obdobju je začel tudi svojo samostojno kariero, pri čemer je njegova glasba postala bolj dostopna širši publiki. The Faces so bili znani po svojih živahnih in nepredvidljivih nastopih, ki so pogosto vključevali improvizacije in humor.

Samostojna kariera in uspeh

Rod Stewart je svojo samostojno kariero začel z albumom “An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down” (1969), vendar je pravi uspeh doživel z albumom “Every Picture Tells a Story” (1971), ki vsebuje hit “Maggie May”. Ta pesem je postala mednarodni hit in utrdila njegovo mesto med svetovnimi glasbenimi zvezdami. Naslednji album, “Never a Dull Moment” (1972), je prav tako dosegel velik uspeh in prinesel hite, kot sta “You Wear It Well” in “Twistin’ the Night Away”.

Glasbeni slog in vpliv

Rod Stewart je znan po svojem hrapavem, a melodičnem glasu, ki ga je mogoče prepoznati takoj. Njegov glasbeni slog je mešanica rocka, popa, soula, folka in diska. Nekateri njegovi največji hiti vključujejo pesmi, kot so “Sailing”, “Tonight’s the Night”, “Do Ya Think I’m Sexy?”, “Young Turks” in “Forever Young”. Njegov vpliv se razteza preko številnih žanrov in generacij glasbenikov. Njegov glasbeni slog je vedno evolviral, kar mu je omogočilo, da ostane relevanten skozi različna desetletja glasbenih trendov.

Stewartova kariera je bogata s priznanji in nagradami. Prejel je več Grammy nagrad, leta 1994 je bil vključen v Rock and Roll Hall of Fame, leta 2006 pa je prejel zvezdo na Hollywood Walk of Fame. Leta 2016 je bil povzdignjen v viteza za svoje prispevke k glasbi in dobrodelnosti, kar je dodatno potrdilo njegov status ikone. Poleg tega je prejel številne druge nagrade in priznanja za svoje delo, vključno z Brit Award za izjemen prispevek k glasbi.

Stalni član “rumenih strani”

Rod Stewart je znan tudi po svojem barvitem osebnem življenju. Bil je poročen trikrat in ima osem otrok z več različnimi partnerkami. Kljub vsem vzponom in padcem v osebnem življenju je ohranil svojo strast do glasbe in nastopanja. Njegovi odnosi in družinska dinamika so pogosto pritegnili pozornost medijev, vendar je Stewart vedno znal obdržati fokus na svoji glasbeni karieri.

Poleg svoje glasbene kariere je Stewart aktiven tudi na področju dobrodelnosti. Podpira različne dobrodelne organizacije in pogosto sodeluje v dobrodelnih prireditvah, s čimer prispeva k različnim družbenim ciljem. S svojim vplivom in sredstvi je pomagal številnim organizacijam, ki se ukvarjajo z zdravstvom, izobraževanjem in socialno pravičnostjo.

Živa legenda

Rod Stewart ostaja eden najbolj priljubljenih in spoštovanih glasbenikov svoje generacije. Njegova glasba še naprej navdihuje nove generacije, njegova kariera pa je zgled predanosti, strasti in vztrajnosti. Njegov edinstven glas, karizmatična osebnost in številni hiti zagotavljajo, da bo njegov vpliv čutil še dolgo časa. Stewartova zapuščina vključuje ne le glasbene dosežke, temveč tudi njegov vpliv na kulturo in glasbeno industrijo. Njegova glasba in zapuščina bosta še naprej navdihovala prihodnje generacije glasbenikov in oboževalcev po vsem svetu!

Rod Stewart
Foto: Nika Vrabec
Prejšnji članekNajboljši način odstranjevanja ličil
Naslednji članekKaj je študentska viza in kako jo dobiti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.