Ko ti velikonočna šunka ne diši

Večina si velikonočnih praznikov ne predstavlja brez šunke, jajc in potice. Tradicionalna hrana teh praznikov pa je lahko v napoto vsem tistim, ki se iz različnih razlogov odločite za vegetarijansko, vegansko prehrano ali pa presno prehranjevanje. Potrebuješ malo navdiha za velikonočne dobrote po tvojem okusu?

Začnimo s sladkim

Za testo potice potrebuješ:

  • 1 dcl rastlinskega napitka (ovseno, riževo, mandljevo…)
  • vrečko suhega kvasa
  • 250 g presejane moke (lahko tudi polnozrnate ali pa mešane z drugimi vrstami mok)
  • pol čajne žličke soli
  • bio limonino lupinico
  • 40 g sladkorja (steviola, meda…)
  • 0,5 dcl ovsene ali riževe smetane
  • 0,5 dcl oljčnega olja

za nadev pa:

  • 200 g mletih orehov
  • 1 dcl rastlinskega napitka
  • 0,5 dcl ovsene ali riževe smetane
  • 1 žlico kakava ali veganskega čokoladnega namaza
  • 0,5 dcl javorjevega sirupa ali 50 dag sladkorja
  • rum (nekaj žlic)
  • rozine po občutku in želji

Za nadev orehe na hitro pokuhaš v mleku in smetani. Dodaš ostale sestavine za nadev. Če je nadev preredek, mu lahko dodaš pšenični zdrob. Testo pa narediš tako, da kvas streseš v mlačno rastlinsko mleko in pustiš vzhajati. Suhe sestavine zmešaš. V sredini narediš vdolbinico in tja vneseš mokre sestavine. Dobro pregneteš in razvaljaš. Testo namažeš z nadevom, zaviješ in potisneš v pečico ogreto na 200 °C. Pečeš približno 40min.

Kaj pa ostalo?

Šunko lahko nadomestiš s kakšnim dimljenim tofujem ali pa sejtanom, prav tako lahko kakšno jed poskusiš pripraviti s tempehom. Receptov je ogromno! Ustvariš pa lahko tudi veganska jajca – jap, prav si prebral!

Za 6 jajc potrebuješ:

sestavine za beljak:

  •  2 zavoja po 350g svilenega tufuja
  •  250ml vode     
  • 5 žlici prehranski kvas     
  • 4 žlice agar agar     
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja     
  • 1 žlica soli

sestavine za rumenjak:

  •  1 1/2 čajne žličke polente (tista, ki potrebuje kuhanje do 5 minut)  
  • 50g svilenega tufuja    
  • 1/2 skodelice vode     
  • 50g stopljene margarine   
  • 3/4 žličke kurkume
  • 1/2 čajne  soli     
  • 1/4 žličke česna v prahu     
  • 1 1/2 žlica prehranski kvas

Vse sestavine za jajčni beljak zmešaj v mešalniku najmanj 1 minuto. Pri tem bodi pozoren, da se agar agar zrnca raztopijo. Nato vliješ veganski jajčni beljak v ponev in segrevaš 5 minut, med segrevanjem pa ves čas mešaš. Nato naliješ beljak v silikonske jajčne modele.  Beljak v modelu postaviš v hladilnik za 20 minut, da se strdijo.

Prejšnji članekRazpis za magistrske študijske programe 2019/20
Naslednji članekDan knjige

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.