petek, 25 septembra, 2020
Doma Lajf je hrana Ko ti velikonočna šunka ne diši

Ko ti velikonočna šunka ne diši

Večina si velikonočnih praznikov ne predstavlja brez šunke, jajc in potice. Tradicionalna hrana teh praznikov pa je lahko v napoto vsem tistim, ki se iz različnih razlogov odločite za vegetarijansko, vegansko prehrano ali pa presno prehranjevanje. Potrebuješ malo navdiha za velikonočne dobrote po tvojem okusu?

Začnimo s sladkim

Za testo potice potrebuješ:

  • 1 dcl rastlinskega napitka (ovseno, riževo, mandljevo…)
  • vrečko suhega kvasa
  • 250 g presejane moke (lahko tudi polnozrnate ali pa mešane z drugimi vrstami mok)
  • pol čajne žličke soli
  • bio limonino lupinico
  • 40 g sladkorja (steviola, meda…)
  • 0,5 dcl ovsene ali riževe smetane
  • 0,5 dcl oljčnega olja

za nadev pa:

  • 200 g mletih orehov
  • 1 dcl rastlinskega napitka
  • 0,5 dcl ovsene ali riževe smetane
  • 1 žlico kakava ali veganskega čokoladnega namaza
  • 0,5 dcl javorjevega sirupa ali 50 dag sladkorja
  • rum (nekaj žlic)
  • rozine po občutku in želji

Za nadev orehe na hitro pokuhaš v mleku in smetani. Dodaš ostale sestavine za nadev. Če je nadev preredek, mu lahko dodaš pšenični zdrob. Testo pa narediš tako, da kvas streseš v mlačno rastlinsko mleko in pustiš vzhajati. Suhe sestavine zmešaš. V sredini narediš vdolbinico in tja vneseš mokre sestavine. Dobro pregneteš in razvaljaš. Testo namažeš z nadevom, zaviješ in potisneš v pečico ogreto na 200 °C. Pečeš približno 40min.

Veganska potica
Veganska potica

Kaj pa ostalo?

Šunko lahko nadomestiš s kakšnim dimljenim tofujem ali pa sejtanom, prav tako lahko kakšno jed poskusiš pripraviti s tempehom. Receptov je ogromno! Ustvariš pa lahko tudi veganska jajca – jap, prav si prebral!

Za 6 jajc potrebuješ:

sestavine za beljak:

  •  2 zavoja po 350g svilenega tufuja
  •  250ml vode     
  • 5 žlici prehranski kvas     
  • 4 žlice agar agar     
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja     
  • 1 žlica soli

sestavine za rumenjak:

  •  1 1/2 čajne žličke polente (tista, ki potrebuje kuhanje do 5 minut)  
  • 50g svilenega tufuja    
  • 1/2 skodelice vode     
  • 50g stopljene margarine   
  • 3/4 žličke kurkume
  • 1/2 čajne  soli     
  • 1/4 žličke česna v prahu     
  • 1 1/2 žlica prehranski kvas

Vse sestavine za jajčni beljak zmešaj v mešalniku najmanj 1 minuto. Pri tem bodi pozoren, da se agar agar zrnca raztopijo. Nato vliješ veganski jajčni beljak v ponev in segrevaš 5 minut, med segrevanjem pa ves čas mešaš. Nato naliješ beljak v silikonske jajčne modele.  Beljak v modelu postaviš v hladilnik za 20 minut, da  se strdijo.

Veganska trdo kuhana jajca
Veganska trdo kuhana jajca – vir: Vegilandija

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,229FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Top 10 filmov po mnenju filmskih režiserjev

Pri filmskem časopisu Sight and Sound vsakih deset let anketirajo filmske kritike, da bi ugotovili, kateri so najboljši filmi vseh časov. Leta 1992 so...

Katere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (2. del)

V tem delu se bomo posvetili vsem kirurških in nekirurškim posegom, ki jih kirurgi opravljajo na telesu. Pred tem pa si lahko prebereš prvi...

Moja študijska pot

Od inženirke agronomije do psihoanalitične psihoterapevtke Četrti letnik srednje šole je za dijaka obdobje, ko se odloča o študiju in hkrati o tem, kaj bo...

Odkritje plina na Veneri bi lahko bilo najpomembnejše doslej

Prejšnji teden so znanstveniki naznanili odkritje plina fosfin v ozračju Venere. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje označil za najpomembnejše odkritje...