Jesenske dobrote: kremna bučna juha s semeni

Pumpkin, sweet potato and carrot soup with pumpkin seeds, croutons pepper and parsley
Foto: AJ Paulsen iz iStock

Je tudi tebi jesen vedno ljubši letni čas? Čeprav ima grenak pridih minulega poletja, v lepih dneh prav zasije s svojimi jesenskimi barvami in prijetnim toplim soncem. Najboljše pri jeseni pa je tudi to, da jo lahko prineseš tudi v kuhinjo. Od kostanja do buč, ki jih lahko pripraviš na več načinov.

Jutri lahko družino presenetiš z jesensko obarvano bučno juho, ki je tudi zelo zdrava! 🙂

Sestavine:

  • 1 hokaido buča,
  • 0,5 l kokosovega mleka,
  • 150 g masla,
  • 1 velika čebula,
  • nekaj vejic peteršilja,
  • začimbe: muškatni orešček, sol in poper ter
  • pest bučnih semen.

Priprava:

Bučo narežemo na kose, pokrijemo z alu-folijo, jo damo v pekač in pečemo v pečici na 200 °C za 15–20 minut. Med tem časom sesekljamo čebulo (ni pomembno, da je na drobno) in jo popražimo z nekaj masla v velikem loncu. Ko je buča pečena, z žlico izdolbemo meso buče in ga dodamo v lonec. Ko očistimo celo bučo, pristavimo lonec nazaj na plin in pražimo še par minut. Dodamo nekaj vejic petršilja, mleko, maslo in vodo (5–6 l za 10 oseb, pri pol litra na osebo). Juho pustimo kuhati na nizkem ognju, dokler se buča ne zmehča.

Ko je buča zmehčana, odstavimo z ognja in juho do gladkega zmiksamo s paličnim ali stoječim mešalnikom. Nato postavimo nazaj na ogenj in začinimo po okusu s soljo, poprom in muškatnim oreščkom (za boljši okus kupi in nastrgaj cel oreh). Juho okrasimo s praženimi bučnimi semeni.

Pa dober tek!

Kuhar: Elvis Kudič
Kuhar: Elvis Kudič (Foto: Tija Ažman)
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Prejšnji članekNajboljše destinacije za pobeg v tople kraje – 2. del
Naslednji članekNasveti za pranje perila in ravnanje z odpadki
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.