Nasveti za pranje perila in ravnanje z odpadki

Ko ti zmanjka »svežih gat«

Bivanje od doma s seboj prinaša tudi samostojno pranje perila in čas je, da se naučiš nekaj trikov!

  1. Za varčno pranje najprej upoštevaj navodila za pranje dotičnega pralnega stroja. Če pralni boben napolniš preveč ali pa premalo, bo pranje manj učinkovito in zatorej tudi manj varčno. Če živiš v študentskem domu oziroma stanovanju in ti pranje perila skupaj z ostalimi sostanovalci ni v napoto, lahko perete skupaj in tako tudi nekaj prihranite.
  2. V kolikor ne pereš rjuh ali brisač, je pranje pri višjih temperaturah nesmiselno. Najoptimalnejša temperatura za pranje barvnih oziroma temnih oblačil iz različnih materialov je od 30° C do 40° C.
  3. Pri pranju uporabljaj blažja pralna sredstva, da se izogneš morebitnemu draženju kože in da oblačilo ohraniš čim dlje.
  4. Podobne barve in materiale peri skupaj. Tako boš preprečil neželeno obarvanje in porumenevanje ali sivenje svetlejših kosov oblačil.
  5. Včasih imajo lahko temnejša oblačila neprijeten vonj. Tega se lahko znebiš z dodatkom žlice ali dveh alkoholnega ali navadnega kisa, ki ga dodaš v predel, namenjen sredstvu za mehčanje perila. Kis bo prav tako poskrbel za mehčanje vode, na oblačilih pa ne bo pustil nobenega neprijetnega vonja.
  6. Etikete na oblačilih niso kar tako. Če nisi prepričan, kako oprati kakšen kos, preberi etikete.
  7. Če barvna ali temna oblačila sušiš na neposredni sončni svetlobi, jih obrni na notranjo stran, da ohraniš njihovo barvo.

Zeleno bivanje

Ljubljana v letu 2017 naziva Zelena prestolnica gotovo ni nosila kar tako. K temu v veliki meri prispevamo tudi študentje, saj predstavljamo skoraj 15 % prebivalcev Ljubljane. K lepši in bolj zdravi podobi mesta prispeva tudi dobro urejeno področje zbiranja odpadkov, zato upoštevaj navodila za ločeno zbiranje odpadkov v občini Ljubljana. Na spodnji fotografiji najdeš navodila za pravilno ločevanje odpadkov.

Ločevanje odpadkov
Ločevanje odpadkov

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

Prejšnji članekJesenske dobrote: kremna bučna juha s semeni
Naslednji članekTriki za študentski dom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.