Triki za študentski dom

Pranje, pospravljanje, skrb za dom, učenje, žuranje in romantične zveze – to vse je del realnega študentskega življenja. Ko se preseliš na svoje, za vse skrbiš sam. Moraš si skuhati kosilo, pomiti posodo, pospraviti sobo in kopalnico, kar ti ob družabnem življenju, študiju in učenju vzame kar nekaj časa. A kaj, če bi si življenje poenostavil in nekaj tega časa prihranil? Zato smo poiskali nekaj trikov, s katerimi boš prihranil svoj čas oziroma ga koristneje porabil.

Uporabi washi tape trakove
Sobe v študentskih domovih so izredno brezbarvne in dologčasne. Na stene nalepi fotografije in kolaže, a ne uporabi navadnega lepilnega traku. Kupi washi tape trakove, ki so različnih barv. S tem boš popestril sobo, obenem pa ne boš uničil barve na steni.

Telefon v kozarcu
Če si tip človeka, ki presliši ne le ene, ampak več budilk, daj zvečer svoj telefon v kozarec, ga naštimaj na čim višjo glasnost in zjutraj bo budilka precej bolj glasna.

 

Z elastiko loči zobne ščetke
Si kopalnico deliš s tremi cimri in ne želiš, da bi kdo vzel tvojo zobno ščetko? Čez kozarec napni nekaj elastik in tako ustvari kvadratke, v katere pospraviš ščetke. Tako bo imel vsak svoj prostor, v katerem bo imel svojo zobno ščetko.

Kavbojk ne smeš prati!
Si kupil nove kavbojke, a te je strah, da bodo po nekaj pranjih zbledele in postale čisto drugačne? Imamo rešitev! Namesto, da kavbojke, ko so umazane opereš, jih čez noč pusti v zamrzovalniku. Zapakiraj jih v plastično vrečko, daj v zamrzovalnik, zjutraj pa jih vzemi ven in obleci. Nizka temperatura bo uničila vse bakterije, ki so na kavbojkah. Tako nikoli ne bodo zbledele in izgubile svoje barve.

Tudi najlonke v zamrzovalnik
Dekleta se še predobro zavedajo, da se najlonke izredno hitro natrgajo in strgajo. In čisto vsaki se je to zgodilo, ko so imele oblečeno krilo in nič za preobleči. Da se to ne bo več dogajalo, lahko tudi najlonke daš v zmrzovalnik. Hladne temperature namreč poskrbijo, da se vsako posamezno vlakno v hlačnih nogavicah očvrsti in s tem prepreči, da bi se začele trgati. Zmoči jih pod vodo, zapri v plastično vrečko in jih čez noč pusti v zamrzovalniku. Ko pride do nitkanja najlonk pa vzemi prozoren lak za nohte ali lak za lase, namaži na mestu luknje in prepreči, da bi se luknja širila dalje.

Uporabi listek na rjuhi
Se večkrat sprašuješ, kako je pravilno obrnjena rjuha za jogi in nikakor ne moraš ugotoviti? Preprosto preveri, na kateri strani je listek. Tisti del gre vedno v spodnji desni kot tvojega jogija.

Za poliranje uporabi kečap
Imaš v sobi kakšno bakreno stvar, ki je postala čudne barve? Uporabi kečap! Na cunjo stisni nekaj kečapa in povrhu posuj sol. Bakren predmet obriši s to krpo in svetil se bo bolj kot kadarkoli prej.

Posodo posuši na finski način
Na Finskem ljudje ne uporabljajo odcejevalnika, na katerem sušijo posodo, ampak v omaro namesto polic vgradijo reže, na katere zložijo mokro posodo, ki se suši nad koritom. S tem si prihranijo čas in tudi prostor zraven umivalnika.

 

 

Bele superge operi s sodo bikarbono
Bele superge so sicer čudovite, a se neverjetno hitro umažejo. Še posebej, če jih nosiš vsak dan in jih doma ne pustiš niti, ko greš na zabavo ali na piknik v gozd. Vzemi staro zobno ščetko, nanjo stresi sodo bikarbono in nekaj praška za perilo, dobro zdrgni, splakni z vodo in superge bodo kot nove.

Folijo uporabi kot krtačo
Če doma nimaš nobene krtače za posodo, ki bi odstranila trdovratne madeže, odtrgaj del aluminjaste folije, jo zvij v kepo in z njo dobro zdrgni posodo.

Izdelaj si čistilo za dom
Beli kis je odlično čistilo za dom, saj očisti skorajda vse. Če ne želiš, da tvoje stanovanje smrdi po kisu, mu dodaj kanček citrusa ali evkaliptusa in dobil boš odlično čistilo s prijetnim vonjem.

Premalo prostora v kuhinji?
Kuhinje v študentskih domovih so izredno majhne, zato odpri prvi predal, nanj položi desko za rezanje in prihrani prostor na pultu.

Nič več umazanega štedilnika
Se ti je že večkrat zgodilo, da ti je vrela voda umazala celoten štedilnik? Na posodo, v kateri vre voda, položi leseno kuhalnico in voda ne bo šla čez.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekNasveti za pranje perila in ravnanje z odpadki
Naslednji članekIlly natečaj za mlade oblikovalce

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.