Morske kumare so novo superživilo: dosegajo namreč vrtoglave cene

Morske kumare običajno stanejo približno tri evre na kilogram, toda lahko ti vrnejo več kot 2000 evrov. Te živali so bile stoletja v Aziji cenjene kot dobrota, saj vsebujejo veliko beljakovin. Toda šele v osemdesetih letih je povpraševanje na trgu eksplodiralo. Bolj nenavadne kot so, višjo ceno imajo.

Najbolj cenjena morska kumara na svetu je Japonska. Izgleda kot nekakšen mistični zmajevski polž z vsemi tovrstniki konicami, ki prihajajo iz njega. Na trgu stane do 3500 dolarjev na kilogram, kar jo seveda izstreli na mesto najdražje morske kumare na svetu. Tudi če na Amazonu naročiš običajno vrsto, lahko še vedno za krožnik plačaš več kot 170 ameriških dolarjev (seveda, odvisno od vrste).

Jed, Japonska morska kumara
Japonska morska kumara
vir: Pinterest

Poznavalci pri kumarah cenijo debelost, žvečilnost in v manjši meri tudi okus. Toda to je le del njihove privlačnosti. Izkazalo se je, da morske kumare vsebujejo visoko vsebnost kemikalije, imenovane fukozilirani glikozaminoglikan, ki jo ljudje po Aziji že stoletja uporabljajo za zdravljenje sklepnih težav, kot je artritis. V zadnjem času pa tudi v Evropi, kjer jo ljudje uporabljajo za zdravljenje nekaterih vrst raka in zmanjševanje krvnih strdkov.

Vedno več povpraševanja

Morske kumare prihajajo iz vseh strani. Imaš prvotno azijsko povpraševanje po dobrotah, ki se je začelo v osemdesetih letih, in novo zanimanje zahodnih farmacevtskih podjetij. V odgovor so države zahtevale nabiranje svojih lokalnih vrst. Od Maroka do ZDA in Papua Nove Gvineje si vsi želijo trgovine z morskimi kumarami. Po svetu se širijo skoraj tako, kot se širi covid-19.

Med letoma 1996 in 2011 je število držav, ki izvažajo morske kumare, eksplodiralo s 35 na 83, toda morske kumare tega žal niso mogle prenesti. V Yucatanu v Mehiki so potapljači zabeležili 95-odstotni padec letine med letoma 2012 in 2014, kar predstavlja težavo za vse, saj več kot je nabranih morskih kumar, redkejše in posledično dražje postanejo. Povprečne cene so se med letoma 2011 in 2016 po vsem svetu zvišale za skoraj 17 odstotkov. In redkejše, kot so te živali, globlje potapljači plavajo, da jih najdejo. Takrat pa postane ribolov nevaren.

Potapljač z morsko kumaro
vir: TripAdvisor

Vsaj 40 potapljačev Yucatana je umrlo, ko so poskušali nabirati morske kumare. Ker se povpraševanje še povečuje, se tako problem samo poslabšuje. Od 70 ali več vrst izkoriščenih morskih kumar je sedem zdaj razvrščenih med ogrožene, vse z izkoriščanjem, zaradi česar so številna ribištva po vsem svetu zaprta in v tem procesu škodijo lokalnim gospodarstvom. Zakaj torej ne bi gojili morskih kumar in divjih pustili pri miru? No, to je lažje reči kot storiti, saj veliko ličink odmre, preden doseže zrelost, tiste, ki preživijo, pa potrebujejo od dve do šest let, da zrastejo na tržno velikost. Kljub temu se je ribogojstvo, sploh na Kitajkem, za nekatere vrste začelo vzpenjati.

VIRBusiness - Insider
Prejšnji članekKaj nas lahko nauči knjiga Živeti po mačje?
Naslednji članekNaj bo MateBook X vaše okno v svet znanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.